kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Önceki gün Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de IMF Başkanı Domininique Strauss- Kahn ile görüştü. Görüşme sonrasında Türkiye'nin yeni bir modelle IMF ile yola devam edeveği belirtildi.

Ya takip mekanizmalı ya da ihtiyatlı IMF programı yapacağız

Devlet Bakanı Şimşek, IMF fonlarıyla desteklenen yeni bir programa ihtiyaç olmayabileceğini belirtti ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ya takip mekanizmalı ya da ihtiyatlı IMF programı yapacağız
Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti hakkındaki kapatma davasının ekonomi üzerinde kısa dönemde bir ölçüde belirsizliği artırdığını ancak orta ve uzun dönemde Türk ekonomisinin görünümünün kuvvetli olması dolayısıyla iç ve dış şokların etkisinin sınırlı olacağını söyledi. Şimşek, geçen cuma günü dış piyasalarda yaşanan çalkantı ve ardından AK Parti'nin kapatılması yönünde açılan davaya işaret etti ve Bu iç ve dış şoklara rağmen pazartesi günü döviz sadece yüzde 0,4 oynadı. Faiz oranları 50 baz puan değişti. Maliye Bakanının açıklaması var, 'bu durum 7-10 yıl önce olsaydı faiz oranları yüzde 7 bin artardı' yönünde. 1994 yılında bu oldu. 2001'de cari açık düşüktü, yine oldu. Bu durum, bizim ne kadar ilerlediğimizi gösterir" dedi.

İKİ SEÇENEĞİMİZ VAR
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile Washington'da bir araya gelen Şimşek, ardından Georgetown Üniversitesinde, Türk ekonomisinin durumuna ilişkin bir konuşma yaptı. Şimşek, IMF Başkanı Strauss-Kahn ile görüşmesine de değindi ve ''şu ana kadarki ilerlemeden konuştuk. Türkiye çok başarılı iki IMF programı tamamladı. Programa kuvvetli bir şekilde hükümet olarak sahip çıktık'' dedi. Şimşek, Türkiye'nin programının geriye kalan gözden geçirmelerinin birleştirilmesinde IMF ile fikir birliği sağlandığını, ayrıca sosyal güvenlik reformunun geçmesinin kilit önem taşıdığı konusunda da IMF ile hemfikir olduklarını kaydetti. Görüşmeyi ''yapıcı'' olarak niteleyen Şimşek, IMF Başkanı ile küresel düşüşü de ele aldıklarını belirtti. Bundan sonra, kamu sektörü açısından IMF fonlarıyla desteklenen bir programa ihtiyaç olmayabileceğini belirten Şimşek, iki seçeneğin bulunduğuna işaret etti. Şimşek bunlardan birincisini, "program sonrası takip mekanizması'', ikincisini ise, mali fon içermeyen "ihtiyati IMF programı'' olarak sıraladı.