kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Çanakkale Savaşı'nın her safhası bir destan"

CHA
Yeni Haber
Çanakkale Savaşı'nın her safhasının bir destan olduğunu, dünya tarihinin böyle destansı bir başka savaşa şahit olmadığını vurgulayan tarihçi yazar Hasan Hüseyin Maltepe, bu savaşın aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın da başlangıcı olduğunu söyledi.

Çanakkale Zaferi'nin 93. yıldönümü münasebetiyle Dalaman Palmiye Mavi Yeşil Koruma Derneği tarafından Dalaman Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü sinema salonunda Çanakkale konferansı düzenlendi

Konferansa, Araştırmacı, Tarhçi yazar Hasan Hüseyin Maltepe konuşmacı olarak katıldı. Dalaman halkının büyük ilgi gösterdiği konferansta anlatılan olaylar karşısında kimi dinleyicilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Çanakkale Savaşı'nın her safhasının bir destan olduğunu, dünya tarihinin böyle destansı bir başka savaşa şahit olmadığını vurgulayan Maltepe, bu savaşın aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın da başlangıcı olduğunu dile getirdi. Yavrusunu kundakta bırakarak askere giden babaların, yıllarca cephelerden dönmediği için çoğu zaman oğulları ile cephelerde karşılaştığını ifade eden Maltepe, "Kimi zaman düşman mermileri ile kanlara bulanan evlatlarının alınlarındaki kanı silmiş, kimi zaman daoğlunu ölüme terk etmek zorunda kalmıştır. Çanakkale adeta babalarla oğulların, savaşmak için, şehit düşmek için yarıştığı bir yer olmuştur. Çanakkale böyle binlerce hadiseye şahit olmuştur" diye konuştu.

Yaklaşık 250 bin Mehmetçiğin şehit olduğu Çanakkale Savaşları'nda 57. Alay'ın savaş hazırlığını anlatan Hasan Hüseyin Maltepe şunları kaydetti: "Cepheye gitmeden önce üzerlerindeki kirli iç çamaşırlarını çıkarıp yerine temiz iç çamaşırlarını giyen Mehmetçik, birbirlerine sarılarak helallik istedi. Herkes arkadaşına olan hakkını helal etti. Ardından kıbleye yönelerek 'er kişi niyetine' deyip cenaze namazı kıldılar. Kıldıkları cenaze namazı kendi cenaze namazlarıydı. İşte bu ruh, bu iman Çanakkale'de Türk milletine zafer getirdi."

Çanakkale Zaferi ile Türk milletinin destan yazdığını kaydeden Maltepe, "Analar oğullarının başlarına kına yakarak vatana kurban diye göndermekle görevlerini yaptılar. Onlar da vatan kurtarmak için vatana kurban olarak görevlerini yaptılar. Peki bizim bu vatan için, onlar için ne yapmamız gerekiyor ? Kimse bize, 'savaşın, kafanızı, gözünüzü, kolunuzu, bacağınızı verin' demiyor. Artık bu savaş devri de bitti. Bizler, önce eğitimle cehaleti yeneceğiz, sonra üreteceğiz, zengin olacağız ekonomik gücü elimize alacağız. Çağımızın savaş tekniklerini kullanarak savaşacağız, yenilmeyeceğiz ve Çanakkale'de yatan atalarımıza layık evlatlar olacağız" dedi.

Araştırmacı yazar Hasan Hüseyin Maltepe, Çanakkale'de destan yazan yiğitleri ve onların kahramanlıklarını fotoğraflarla anlattı. Yurdun acı dolu günlerinde Anadolu insanının destansı yaşamından kesitler sunan Maltepe, salondakilere duygusal anlar yaşattı.

Çanakkale'de yaşanan acı günlerin asla unutulmaması gerektiğini söyleyen Maltepe, konuşmasını, "Allah, bu millete bir daha bu acı günleri yaşatmasın. Bu millet imanına ve bayrağına sahip çıktıkça hiçbir düşman ordusu, önünde duramaz" sözleriyle tamamladı.