kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
11 yaşındaki Onur Demir'le 8 yaşındaki kardeşi Eren artık hayata gülümseyerek bakıyor.

2 kardeşe aşırı kolesterolden karaciğer nakli

Pervin METİN
Kalp damarları tıkanan, by-pass ve karaciğer nakli yapılan 8 yaşındaki Eren'den sonra 11 yaşındaki ağabeyi de aynı kaderi yaşadı..
İstanbul'da ilkokul 5. sınıf öğrencisi Onur Demir, kalp damarlarının ters olması nedeniyle henüz 10 günlükken 8 saat süren bir ameliyat geçirdi. 4 yaşına geldiğinde ise vücudunda büyük kahverengi benler oluşmaya başladı. Bunun üzerine hastaneye götürülen küçük çocuğa, aşırı kolesterol şüphesiyle testler yapıldı. Çıkan sonuç, doktorları bile şaşırttı. Normalde 150-200 olması gereken kolesterolü, 932'ye yükselmişti. Genetik şüphesiyle, 4 aylık olan kardeşi Eren'e de tahlil yapıldığında sonuç benzer çıktı. Yıllarca diyet ve ilaç tedavisi uygulanan iki oğlunu 9 ay önce Florence Nightingale Hastanesi'ne getiren anne Mektup Demir (33), anjiyo sonuçlarıyla yıkıldı. 8 yaşındaki oğlu Eren'in kalp damarları yüzde 90 tıkalıydı ve her an kalp krizi geçirme riski taşıyordu. 11 yaşındaki Onur'un ise aort damarlarında darlık vardı. Acil ameliyata alınan Eren, 5 saatlik operasyonla bypass oldu. İki damarı değişen küçük çocuğa, kendi karaciğeri yağı süzmediği için bu kez 5 ay sonra teyzesinin karaciğeri nakledildi.

KÜÇÜK KIZ HAYAT VERDİ
Aşırı kolesterol nedeniyle kalp damarlarının tıkanması sonucu by-pass, ardından karaciğer nakli olan Eren'den sonra, 11 yaşındaki ağabeyi de kardeşiyle aynı kaderi paylaştı. Henüz 10 günlükken kalp ameliyatı geçiren Onur, beyin kanaması sonucu vefat eden 2.5 yaşındaki küçük bir kızın karaciğeriyle hayata döndü. İki kardeş, diğer sağlıklı çocuklardan farksız bir hayat sürebilecek. Florence Nightingale Organ Nakli Direktörü Prof. Dr. Yaman Tokat "Bu tarz hastaları sadece by-pass yaparak kurtarmak mümkün değil. By-pass yapılsa da genelde 10-15 yaş arasında ölürler. Hastayı kurtarmanın tek yolu, metabolizmayı değiştirmektir" dedi.