kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çocuğunuzun ayakları yere sağlam basmalı!

14.03.2008
Çocuğunuz yürürken hemen yoruluyorsa, sık sık düşüyorsa ve kucak istiyorsa; yere basış şekli problemlidir. Böyle durumlarda doktora gidilmelidir..
Çocuklarda görülen basış bozuklukları çoğu kez, çocuğun naz yapması, kucak istemesi ve yürümekten hoşlanmaması şeklinde yorumlanır. Oysa çocuğunuzun dile getiremediği bazı şikayetleri basış probleminden kaynaklanıyor olabilir. Çocuğunuzda zamanla kalıcı olabilecek bu tür rahatsızlıkların varlığından şüphelendiğinizde, geç kalmadan bir doktora başvurun. İsveç Ayak Sağlığı Uzmanı Kiropodist Özgül İşgör, çocuklarda görülebilecek sorunlarla ilgili bilgi verdi:
* Taban düşüklüğü: Ayağınızın tarak bölgesi ile topuk arasındaki çukurluk, olması gerekenden daha düşükse, taban düşüklüğü ya da düztabanlık olarak tanımlanan basış bozukluğu ortaya çıkar. Çocuklarda 2 yaşına kadar bahsi geçen bölge koruyucu yağ tabakasıyla doludur. 2.5 yaşından sonra bu yağ tabakası ortadan kalkar. Bundan sonra ayak izi alındığında, eğer topuk ile tarak kemikleri arasında olması gereken yarım daire benzeri boşluk hala ortaya çıkmadıysa, bir uzmana danışarak taban düşüklüğü açısından araştırma yapılması tavsiye edilir. Ayak tabanında yük taşıma noktalarını değiştiren bu şekil bozukluğu, çocuğunuzda kısa bir yürüyüşün hemen arkasından kucakta taşınma isteğine yol açacak kadar yoğun bir yorgunluğa sebep olabilir.
* Taban yüksekliği: Tarak kemikleri ile topuk arasındaki çukur normalden fazla ise bu kez çukur taban oluşur. Ayak izi alınarak bunun derecesi gözlemlenebilir. Bu basış şekli, çocuğun yürürken sık sık düşmesine sebep olabilir.
* Parmak ucu yürümesi: Bazı çocuklar ayakkabılı ya da ayakkabısız parmak ucunda yürüme eğilimindedir. Eğer çocuğunuz çoğunlukla parmak ucunda yürüyorsa, hekim görüşü alınmalıdır. Bunun tedavisi için çocuğunuzun tabanlık kullanması gerekebilir.