kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çocuğun annesi 1.50, babası ise 1.63'ün altında ise, ailevi boy kısalığından söz ediliyor. Uzmanlara göre, bu tür vakaların dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekiyor.

Yaşıtlarından kısa olan çocuğa tedavi şart!

DİDEM SEYMEN
14.03.2008
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, yeni nesilde kızların boyu ortalama 1.62, erkeklerinki ise 1.76. Büyüme 18 yaşına kadar sürüyor ve bu süreçte uzamayan çocukların tedavi görmesi gerekiyor..
Uzmanlar, anne-babaları çocuklarının büyümelerini takip etmeleri konusunda uyarıyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Pediatrik Endokrinoloji ve Adolesan Bilim Dalları Başkanı Prof. Dr. Oya Ercan şöyle konuşuyor: "Biz nesilden nesile uzayan bir milletiz. Kendi öğrencilerimiz arasında yaptığımız bir araştırmaya göre, kızlarda boy ortalaması 1.62, erkekler ise 1.76. Yani ortalama giderek yükseliyor. Bu yüzden çocuklarınızda fark ettiğiniz boy kısalığını veya büyümede yavaşlamayı, gözardı etmeyin..." Çocukların psikolojileri ve sosyal gelişimleri için büyüme sorununun çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, konuyla ilgili sorularımızı cevapladı:

BÜYÜME 18 YAŞA KADAR SÜRER

* Büyüme nasıl takip edilmelidir?
Büyüme 18 yaşına kadar hızlanarak veya yavaşlayarak devam eden bir süreçtir. Çocuğun sağlıklı büyümesinde beslenme ve büyüme hormonunun düzenli salgılanması gibi çeşitli faktörler rol oynar. Çocuğun boyunun normal olup olmadığını, standart persantil eğrilerini kullanarak anlarız. Boy kısalığının veya büyümeyle ilgili bir sorunun yakalanması için büyüme hızının takibi şarttır.

* Çocuğun boyunun normal olup olmadığı ve boy kısalığı nasıl belirlenir?
Boy değerlendirmesini, çocuğun büyüme hızına ve hangi büyüme eğrisinde olduğuna bakarak değerlendiriyoruz. Boy kısalığı; çıplak ayakla ölçülen boyun, yaş ve cinsiyete göre normal büyüme eğrisinin altında olmasıdır. Bir çocuk ergenlik öncesinde, yılda 5 santimden az büyüyorsa, ortada bir sorun vardır.

ERKEKLER AVANTAJLI!

* Erkek ve kız çocuk arasındaki boy gelişimi farkının kaynağı nedir?
Erkekler kız çocuklara göre biraz daha ağır doğar. Buluğ çağına kadar, kızlarla erkekler arasında büyük farklılık gözükmez. Ancak kız çocukları buluğa ilk girdiklerinde boy atar ve erkeklere göre uzun olurlar. Erkekler ise, buluğa 2 yıl daha geç girer ve buluğun sonuna doğru uzarlar. Erkekler bu dönemde kızlara, ortalama 13 santim fark atar.

* Büyüme hormonu eksikliği söz konusu ise nasıl bir tedavi uygulanıyor?
Teşhis için uyarı testleri, gece testi, kemik yaşının ölçümü gibi önemli tetkikler yapıldıktan sonra eksik söz konusu ise; büyüme hormonu vermeye karar veriyoruz. Tedavi boyunca hasta her akşam yatmadan önce kendine enjeksiyon yapıyor. Enjeksiyonlar, iğneli veya iğnesiz olarak kullanılabiliyor. Uzun süreli olan bu tedaviden olumlu sonuçlar alıyoruz.