kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül uyardı: Herkes siyaset üstü davranmalı

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay ile muhalefet arasındaki tartışmalara ilişkin olarak bu konuların çok fazla gündemde tutulmasının "faydası" olmayacağını düşündüğünü söyledi. Gül, "Bugün herkesin, beraberlik içinde, birlik içerisinde birbirine güven içerisinde hareket etmesi gereken bir ortamı yaşıyoruz. Bazı konular var ki bu konularda hepimizin, herkesin daha bütünleştirici, siyaset üstü davranmamız gerektiği kanatindeyim" dedi.

DTP'li milletvekilleriyle görüşmesini de değerlendiren Abdullah Gül, kendisinin herkesin cumhurbaşkanı olduğunu, DTP'nin de TBMM'de grubu bulunduğunu belirterek, "Dolayısıyla böyle bir grubu olan parti benimle görüşme talebinde bulununca, tabii ki kabul ettim. Dinledim kendilerini ve kendilerine bazı tavsiyelerde bulundum, görüşlerimi söyledim" şeklinde konuştu.

Abdullah Gül, İslam Konferansı Zirvesine katılmak üzere Senegal'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine iç politika gündemindeki ana konuları da değerlendirdi.

DTP'LİLERE BAZI TAVSİYELERDE BULUNDUM

DTP'liler ile yaptığı görüşmeye ilişkin bir soruyu yanıtlayan Gül, DPT'nin TBMM'de grubu olan partilerden biri olduğunu belirterek "Ben bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, herkesin cumhurbaşkanıyım. Dolayısıyla böyle bir grubu olan parti benimle görüşme talebinde bulununca tabii ki kabul ettim. Dinledim kendilerini ve kendilerine bazı tavsiyelerde bulundum, görüşlerimi söyledim" dedi. Güneydoğu sorununun Türkiye'nin sorunu olduğunu vurgulayan Gül şöyle devam etti:

"Kiminin Kürt, kiminin terör, kiminin Güneydoğu sorunu dediği bu sorun Türkiye'nin bir sorunudur. Ama bu, bir partinin, bir grubun meselesi değildir. TBMM'deki partiler de bütün Türkiye'yi, bir milletvekili sadece seçildiği yeri değil her tarafı aynı zamanda temsil eder. Bu meselenin sadece bir muhatabı varmış gibi algılamamak gerekir. Tabii ki siyasi partilerin Türkiye'nin problemleri ile ilgili görüşleri vardır. Bu problemler ile ilgili de, bu meseleler ile ilgili de DTP'nin çeşitli fikirlerini, çeşitli görüşlerini, onları dinledim. Ben de kendilerine çeşitli tavsiyeleri, görüşleri aktardım, tavsiyelerde bulundum. Herkesin, başta tabii ki siyasi partiler, siyasetçiler olmak üzere Türkiye'nin sorunlarını çözmeye yardımcı olması gerekir."

Siyasette olan herkesin sorunlar konusunda "prodüktif" olmasını isteyen Gül, "Hiç kimsenin, problemleri daha çok problem haline getirmemesi gerektiği"ni de vurguladı.

GENELKURMAY-MUHALEFET TARTIŞMALARI

Genelkurmay ile muhalefet arasındaki tartışmalara ilişkin bir soru üzerine Gül, bu konuların çok fazla gündemde tutulmasının "faydası" olmayacağını düşündüğünü belirterek şunları söyledi:

"Bugün herkesin, beraberlik içinde, birlik içerisinde birbirine güven içerisinde hareket etmesi gereken bir ortamı yaşıyoruz. Problemlerin çözümüne hepimizin, her taraftan yardımcı olmamız gerekir. Terörle amansız bir mücadele içerisindeyiz. Bu, bugünün meselesi de değil. Bazı konular var ki bu konularda hepimizin, herkesin daha bütünleştirici, siyaset üstü davranmamız gerektiği kanatindeyim."

Cumhurbaşkanı Gül, diğer bir soru üzerine de "Tabii ki benim bu konulara ilişkin görüşlerim var ama açıkçası benim bu tartışmanın bir parçası olmam doğru değildir. Bu bakımdan açık toplum Türkiye. Tartışılanları takip ediyorum, dikkatle" şeklinde konuştu.

(ANKA)