kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

DTP'den Güneydoğu paketine tepki

Yeni Haber
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, hükümetin Güneydoğu'ya yönelik paket hazırlığına tepki göstererek, "Fabrikalarla, TRT 2'den Kürtçe yayınlarla, yatırımlarla Kürt sorunu çözülmez" dedi. Demirtaş, hükümetin paket hazırlığını "yerel seçim yatırımı" olarak değerlendirdi.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bugün 12 Mart muhtırasının 37, Gazi Olaylarının da 13'ncü yıldönümü olduğunu belirterek, Türkiye'de ne zaman hak ve özgürlük talepleri yükselse, ya darbe ya da karanlık olaylar ve katliamlarla toplumsal muhalefetin bastırılmaya çalışıldığını savundu.

Demirtaş, "Türkiye'de bugün demokrasi halen yerli yerine oturmamışsa, sivil iktidarlar halktan aldığı güce rağmen siyasal bir irade olmakta zorlanıyorsa, demokrasi dışı güçler hala siyasal yaşamda etkiliyse bunun nedenini darbeler tarihinde aramak lazım. 12 Mart, 12 Eylül'ü tetikledi, 12 Eylül'ün ruhu ise 28 Şubat post-modern darbesinde canlı tutulmaya çalışıldı. Daha geçtiğimiz yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan kriz ve yayınlanan e-muhtıra halen hafızalarda tazedir. Darbeler yöntem ve şekil olarak değişse de ruhunu kaybetmedi" diye konuştu.

GAZİ OLAYLARININ ARAŞTIRILMASI İÇİN ÖNERGE

12 Mart'ın yanı sıra bugünün Gazi olaylarının 13'ncü yıldönümü olduğunu da hatırlatan Demirtaş, olayın derin provokasyonlardan biri olduğunu söyledi. Demirtaş, "12 Mart 1995'de alevi yurttaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Gazi Mahallesinde bir kahvehanenin taranması sonrası gerçekleştirilen protesto gösterilerine yapılan müdahaleler sonucu 22 yurttaşımızı yitirdik. Katliamı gerçekleştirenlerin Susurluk'ta açığa çıkması bu türden provokasyonların hangi güç odaklarınca planlandığını gözler önüne serdi" dedi. Gazi olaylarıyla ilgili dava sürecinin de yaşanan hukuksuzluklarla skandala dönüştüğünü kaydeden Demirtaş, şunları söyledi:

"Ülkemizde yaşanan bu tür olaylar aydınlatılmadığı için ne yazık ki, benzer provokasyonlar değişik dönemlerde yeniden sahnelenmek istenmiştir. Eğer Maraş, Çorum, Sivas aydınlatılsaydı belki de Gazi katliamı yaşanmayacaktı. Gazi katliamı ve Susurluk aydınlatılmadığı için Şemdinli yaşandı. Şemdinli karartılınca bu kez Danıştay saldırısı yaşandı. Ardından Gazeteci Hrant Dink katledildi. Failler, korunması sorumlular yargı önüne çıkartılsa, hükümetler siyasal irade gösterebilseydi, geçmişten günümüze bu tür elim olayları yaşamazdır. Bu nedenle diyoruz ki; AB yolundaki Türkiye artık bir daha bu tür acı olayları yaşamak istemiyorsa geçmişiyle yüzleşmek, hesaplaşmak zorundadır. Kürt sorununun çözümünü de içeren yeni bir sayfayı ancak böyle açabiliriz. Bu konuda hükümete ve parlamentoya önemli görev ve sorumluluklar düşüyor."

Basın toplantısında DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak da, Gazi olayları ile ilgili olarak bugün Meclis araştırma önergesi vereceklerini bildirdi. Gazi olayları faillerinin halen karanlıkta olduğunu ifade eden Kışanak olaylarla ilgili davanın yeniden açılmasını istediklerini de söyledi.

"PAKET DEĞİL ZİHNİYET DEĞİŞİMİ GEREKİYOR"

Demirtaş, gazetecilerin soruları üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Meclis Başkanı Köksal Toptan'la yaptıkları görüşme ile DTP'nin kapatılması davasının aynı günlere denk gelmesinin tesadüf olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan'dan görüşme taleplerine henüz cevap gelmediğini kaydeden Demirtaş, bazı DTP'lilerin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le yaptığı görüşmenin ise resmi bir görüşme olmadığını söyledi. Demirtaş, Çiçek ile DTP'li milletvekillerinin kuliste sohbet etmelerinin ise doğal olduğunu kaydetti. Demirtaş, Toptan ve Gül'le yaptıkları görüşmeler konusunda, "Açıklanmayan çok bir şey yok. Görüştüklerimizi açıklama takdiri Sayın Gül'e aittir. Herkesin Cumhurbaşkanı olması vesilesiyle bizimle de görüşmüştür. Biz de niyetimizi anlattık. Somut bir proje veya dosyayla gitmedik. Sürece ilişkin hassasiyetlerin paylaşıldığı ziyaretler oldu'' diye konuştu.

Demirtaş, hükümetin Güneydoğu'ya yönelik paket hazırlığına ilişkin bir soruya ise ''Yapılacak her türlü pozitif şey, sorunun çözümüne az da olsa katkı sunar. Ancak sorunun çözümü için zihniyet değişikliği gerekir, paketlerden bu çıkmaz. Tek dile, tek dine, tek etnisiteye dayalı ulus yaratmak, kürt sorununun temelidir. Fabrikalarla, TRT 2'den Kürtçe yayınlarla Kürt sorunu çözülmez; zihniyet değiştiğinde paketlere ihtiyaç olmadan sorunun çözüldüğü görülecektir" karşılığını verdi. Demirtaş, paket hazırlığının ise AKP'nin yerel seçim yatırımı olduğunu kaydetti.

(ANKA)