kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güneydoğu'ya 12 milyar dolarlık yatırım

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York Times ile yaptığı söyleşide önümüzdeki 5 yılda Güneydoğu'ya 11-12 milyar dolarlık yatırım yapılacağını, bu çerçevede iki büyük baraj, sulama kanalları sistemi ve yolların yapılacağını, Suriye sınırındaki mayınların temizleneceğini açıkladı.

Kürtçe TV kanalının açılacağını, kanalın Farsça ve Arapça yayınlarını da içereceğini anlatan Erdoğan, "Bölge için kültürel hakların sağlanması konusunda en önemli adım olacak" dedi.

Erdoğan, NYT'nın Türkiye muhabiri Sabrina Tavernise ile yaptığı söyleşide TSK'nın sınır ötesi harekatı ve Günedoğu bölgesi için planlanan yatırım hamlesine ilişkin bilgi verdi.

KARA HAREKATI KONUSUNDA TAM BİR ANLAYIŞ OLDU

TSK tarafından Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen kara harekatı ile ilgili olarak Erdoğan, "Açık ve rahatça söyleyebilirim ki bu kısa süreç, Türkiye, ABD ve Irak merkezi hükümeti arasındaki tam bir anlayış ile yürütüldü" dedi.

"Ancak terörle mücadele sadece bundan ibaret değil" diyen Erdoğan, "Bunun da sosyo-ekonomik kısmı var, psikolojik kısmı var, kültürel kısmı var" ifadesini kullandı.

Bu çerçevede Güneydoğu'ya yönelik yatırım hamlesine ilişkin bilgi veren Erdoğan, çabaların iş olanaklarının yaratılmasını ve gençleri PKK'dan uzak tutmayı amaçladığını ifade etti.

Erdoğan, devletin bölgeye 5 yıl içinde 11-12 milyar dolarlık yatırım yapacağını belirterek, iki büyük baraj, sulama kanalları sistemi ve yolların yapılacağını, Suriye sınırındaki mayınların temizleneceğini açıkladı.

Proje planlarının iki ay içerisinde tamamlanmasından sonra baraj yapımına başlanacağını belirten Erdoğan, başbakan yardımcılarından birinin bölgedeki kentlerini ziyaret ederek bu konuda çalışmalar yapacağını da söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkenin batısında ne görebilirsek hepsi Doğu'da da var" ifadesini de kullandı.

KÜRTÇE TV KANALI


Açılacak Kürtçe TV kanalına ilişkin de bilgi veren Erdoğan, kanalın Farsça ve Arapça yayınlarını da içereceğini söyledi. Erdoğan, kanalın birkaç ay içinde yayına geçeceğini belirtirken, "Bölge için kültürel hakların sağlanması konusunda en önemli adım olacak" şeklinde konuştu.

Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin temsilcileri ile gayri resmi temaslarının yapıldığını kaydeden Erdoğan, "Bizim Kuzey Irak'ta akrabalarımız var. Orada yaşayan insanların Güneydoğu bölgemizde akrabaları var. Eğer onlar ile değilse kimle iyi ilişkilerimiz olacak?" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, Irak ile ilişkileri iyileştirme çabalarının Basra'da bir konsolosluk açılmasını içerdiğini de anlattı.

Türkiye'nin bu bölgede misafir olmadığını da vurgulayan Erdoğan, "Şimdiye kadar Irak'a girenlerin hepsi, bir süre kaldıktan sonra gidecek ancak biz kalıcıyız" dedi.

(ANKA)