kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Milli Gelir hesaplama yöntemi niçin değiştirildi

Yeni Haber
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından milli gelir hesaplama yönteminin niçin değiştirildiğini sordu.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından milli gelir hesaplama yönteminin değiştirildiği ve yeni milli gelir hesaplama yöntemine göre, 2006'da 576 milyar YTL olan gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 31.6 artışla 758 milyar YTL'ye çıktığını belirtti. Gök, "ördek ve deve etinin de dahil edildiği yeni hesapta kişi başına ulusal gelirin 5 bin 480 dolardan 7 bin 500 dolar seviyesine yükseldiği açıklanmıştır" dedi. TÜİK tarafından milli gelir hesaplama yönteminin niçin değiştirildiğini soran Gök, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"TÜİK bugüne kadar ülkemizin milli gelir hesaplamalarını yanlış mı yapmıştır? Böyle bir yanlışlık var ise, kamuoyunun yanıltılmasından doğan sorumluluğu kimler üstlenecektir? Yeni yönteme göre bulunan yeni rakamlar hangi uluslararası kuruluşlara bildirilmiştir. Yeni hesaplama yöntemine göre ülkemizde kişi başına ulusal gelirin kağıt üzerinde artmasının somut olarak vatandaşa bir yansıması var mıdır? Bu artış ile halkın refah seviyesinde, yaşam standardında bir artış olması mümkün müdür? Yine TÜİK tarafından yapılan açıklamalarda, balıkçılıkla yüzde 31, ticarette yüzde 5, otel ve lokantacılıkta yüze 9.6, enerjide yüzde 21 küçülme hesaplandığı açıklanmıştır. Bu sektörlerdeki küçülmenin sebebi nedir? Ülkemizde gerçek hayatta yaşanan yoksulluk, işsizlik, tarımdan hayvancılığa her alanda yerli üretimin gün geçtikçe düşmesi buna mukabil dış borçların hızla artması gibi somut sorunları çözmek için hükümetiniz tarafından bulunan çözüm, kağıt üzerindeki hesaplama yöntemlerinin değiştirilmesi midir?"

(ANKA)