kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ahmet Nazif Zorlu

Yılın ilk enerji özelleştirmesi 510 milyon $'a Zorlu'da kaldı

ANKARA
Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye ait toplam 141 megavatlık 9 santral için açılan ihaleye 510 milyon dolarla en yüksek teklifi Zorlu Enerji verdi. İhalede 27 şirket kıran kırana mücadele etti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yılın ilk enerji özelleştirmesi 510 milyon $'a Zorlu'da kaldı
Türkiye'nin ilk elektrik üretim santral özelleştirmesi dün gerçekleştirildi. Değişik kapasitedeki toplam 141 megavatlık santrallar için açılan ihaleye 510 milyon dolarla en yüksek teklifi Zorlu Enerji verdi. Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye ait Tercan, Kuzgun, Mercan, İkizdere, Çıldır, Beyköy ve Ataköy hidroelektrik santralları ile Denizli Jeotermal Santralı'nın 30 yıl süreyle "işletme hakkı" yöntemi ile Engil Gaz Türbinleri santralının de "satış" yöntemi ile özelleştirmesi için nihai pazarlık görüşmeleri dün yapıldı. İhaleye, 30 yatırımcının teklif vermesi dikkat çekti. 27 firmanın katıldığı ihalenin ilk bölümünde 14 şirket elendi, kalan 13 şirket açık artırmada hazır bulundu. İhalenin nihai pazarlık görüşmelerine Yalın Kaya Enerji ile Fırat Enerji katılmadı. Ancak, söz konusu iki şirket, ikili pazarlıkta tekliflerini revize ettikleri için yarışa dahil oldu. İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Aksu, nihai pazarlık görüşmesinin öncesinde, Ankara Elektrik'in ihalesinin elektrik sektöründeki diğer ihaleler için önemli bir başlangıç oluşturduğunu söyledi. Elektrik dağıtım ihalesinin geçen yılbaşında ertelendiğini anımsatan Aksu, "Elektrik dağıtım özelleştirmesinde 2008'de mesafe almayı hedefliyoruz. Önümüzdeki günlerde bir açıklama yapılacak" dedi.

476 MİLYON $'DAN AÇILDI
İhalenin elemesiz olarak yapılan ilk turundan en yüksek teklif 312 milyon dolar oldu. 7 elemeli turun sonunda fiyat fiyat 442 milyon dolara kadar çıktı. Açık artırmaya geçildiğinde ise başlangıç fiyatı 476 milyon dolar, artırım aralığı da 1 milyon dolar olarak belirlendi. İlk turda Maren 477, Aşkale 478, Akça 479, Doğal-Dekar 485, Asken 486, Yade 487, Zorlu 488 milyon dolar teklif sundu. Bu turda Akça, ihalenin ilk molasını aldı. Beşinci tura gelindinde Aşkale 506 milyon dolar teklif etti. Doğal-Dekar çekildiğini açıkladı. Zorlu teklifini 510 milyon dolara çıkardı. Altıncı turda Aşkale'nin çekilmesiyle ihale Zorlu'da kaldı.