kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güler Sabancı, "imtiyazlı ortaklık" önerileri için ise "Türkiye'nin Gümrük Birliği sayesinde Avrupa'nın bir parçası olduğunu, ancak tam üyeliğin istendiğini" söyledi.

AKP iktidarında dışlanmış hissetmiyorum

Oxford'da öğrenciler, Güler Sabancı'ya AK Parti'nin kendi elitini yaratıp yaratmadığını sordu. Sabancı soruyu şöyle yanıtladı: "Böyle bir durum hissetmiyorum ama hepimiz biliyoruz ki bir politik partiyi bir arada tutmanın bir yolu da kârı bölüşmektir"..
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, başörtüsü sorunu için "Bir yanıyla çok basit ve direkt, bir yanıyla karmaşık. Ancak Türkiye sorunu demokratik olarak tartışıyor" dedi ve AK Parti iktidarında kendisini dışlanmış hissetmediğini anlattı. Güler Sabancı, Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Christopher Patten'ın davetlisi olarak Üniversite'ye bağlı Avrupa Araştırmaları merkezi tarafından düzenlenen "Bridging Wolds" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Sabancı, Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Patten'ın "Bu kadar başarılı bir Türk iş kadınıyla tanışmanın kendisini şaşırttığı ve Türkiye hakkında pek az şey bildiğini gösterdiği" şeklindeki sözlerine dikkat çekerek şöyle dedi:

MÜSLÜMAN ÖNYARGISI
"Ben de şaşırmanıza şaşırdım. Ben 80'lerin ortasında Londra'ya geldiğimde ünlü Bankers Club'a kadınlar alınmıyordu. İşim nedeniyle gittiğim pek çok Avrupa ülkesinde benzeri örnekler yaşadım. Ben de Batılılar'ın ülkeme bakarken şaşırmalarına çok şaşırıyorum. Bu belki cehalet değil, ama en azından önyargı. Müslüman bir ülke olmasına ilişkin bir önyargı. Oysa başarılı olmak için sadece iyi bir yargı gücüne, akla, bilgiye ve yönetme gücüne ihtiyaç var, bunun da cinsiyetle ilgisi yok." Demokratik bir ülkede hükümet ve devlet yetkililerinin türban sorunu gibi kaygıları gözönünde tutmak durumunda olduklarını belirten Sabancı, bu konuların halen tartışıldığını, Türkiye'nin konuyu demokratik olarak tartışmasının bile yeterince önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Sabancı Türkiye'nin bu sorunu demokratik sistem içinde çözebileceğini vurguladı. Halkın son seçimde AK Parti'nin ekonomik uygulamaları ve AB sürecine yönelik taahhüdü nedeniyle söz konusu partiyi desteklediğini de hatırlatan Sabancı, Türk iş adamlarının da AB süreci ve ekonomik programın destekçisi olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin Avrupa yolunda olması önemli bir çıpa oluşturuyor, yönümüzü değiştirmemeliyiz" dedi. AK Parti Hükümetinin kendi elitini yaratma çabası içinde olup olmadığı yolundaki bir soruyu yanıtlarken, iş hayatında 30. yılını doldurduğunu, bu süre içinde pek çok siyasi iktidar gördüğünü, daha önce benzeri suçlamaların Turgut Özal ve ANAP için de ortaya atıldığını hatırlatan Sabancı, "ben böyle bir durum hissetmiyorum. Bunlar konuşulur, doğru da olabilir. Hepimiz biliyoruz ki bir politik partiyi bir arada tutmanın bir yolu da karı bölüşmektir. Ama ben kendimi dışlanmış hissetmiyorum. Türkiye açık bir ülke. Belki bazı yolsuzluklar her yerde olduğu gibi Türkiye'de de oluyor, ama bunlar cesaretimi kırmıyor" diye konuştu.