kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sınırda sıcak saatler

Azerbaycan'ın Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde iki taraf çatışmaya girdi. Son 14 yılın en büyük gerilimiyle ilgili Azeri yetkililer, "3 şehit verdik, 12 Ermeni askeri öldü" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sınırda sıcak saatler
Türkiye'nin bir başka sınır bölgesinde sular ısınıyor... Bakü-Erivan arasındaki 3 yıl süren savaş sonrası 1994'te imzalanan ateşkesten bu yana önceki gün Ermeni ve Azeri askerler arasında en sert çatışmalar yaşandı. Azeri basını "Savaş yeniden mi başlıyor" başlıklarıyla haberi duyururken Savunma Bakanlığı, "Ermenilerin ateşkesi ihali sonucu önceki gün sabah 11'de çatışma çıktı" açıklaması yaptı. Bakanlık 12 Ermeni askerinin öldüğü, 15'inin de ağır yaralandığını, 3 Azeri askerinin de şehit olduğunu belirtti. Azeri basını ise isimlerini de vererek şehit sayısını 5 olarak açıkladı.

'AMAÇ DİKKAT DAĞITMAK'
Olaylardan Ermenistan'ı sorumlu tutan Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hazar İbrahim de "Ermenistan'ın kendi iç karışıklarından dolayı gündemi değiştirmek için taciz ateşi açtığını" söyledi. Ermenistan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 8 kişinin öldüğü muhalefet ayaklanmasını hatırlatarak, "Erivan kamunun dikkatini başka yöne çekmek için böyle bir kışkırtmaya başvurdu" dedi. Azeri basını da çatışmaların Mardakert bölgesinde şiddetlendiğini ve akşam saatlerinde ölü ve yaralı sayısının arttığını bildirdi.

'İŞGAL ETTİLER GERİ ALDIK'
Ermenistan tarafı ise tırmanan gerilim ve çatışmalardan Azerileri sorumlu tuttu. Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, olayların "Ermenistan'daki iç karışıklıktan faydalanmak isteyen Azerbaycan'ın Mardakert bölgesindeki mevzileri almak istemesi sonucu" çıktığını iddia etti. Azeri güçlerin mevzileri ele geçirmeyi başardığını, ancak kısa sürede kendi askerlerinin geri aldığını öne sürdü. Ermeni tarafından yapılan açıklamalarda "8 Azeri, 2 de Ermeni askerinin öldüğü" iddia edildi. Ermenistan'da 19 Şubat'ta yapılan ve Sarkisyan'ın zaferiyle sonuçlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından muhalefet yanlıları, seçimin hileli olduğunu savunup iptali için ayaklanma başlatmış; güvenlik güçleriyle çatışmaları çıkınca Ermenistan yönetimi 20 günlük olağanüstü hal ilan etmişti.
Haberin fotoğrafları