kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

20 bin YTL altındaki "sıfır" otomobiler

Yeni Haber
Otomobiller pahalı mıdır? Bu sorunun cevabı hayır olmalı. Auto motor&sport dergisi şu an piyasadaki en uygun fiyatlı otomobiller arasından seçtiği 8 modeli bir araya getirdi ve sonuçta iyi bir otomobilin her zaman pahalı olmadığı gerçeğine ulaştı...

Son zamanlarda küçük büyük bütün kentlerin en çok uğranan yerleri "Herşey 1 YTL" çıkartmalarıyla camlarını süsleyen dükkanlar. Çoğunlukla Uzak Doğu kaynaklı ucuz, ama kalitesiz malların satıldığı bu tip dükkanlar, insanların alışveriş isteğinin en rahat törpülenebildiği yerler.

*OTOMOBİLLERİN ÖZELLİKLERİ: FOTO ANALİZ

Benzer bir durum otomobil pazarı için de geçerli. Henüz Çin malı otomobiller tam olarak pazara giriş yapmasa da, Mermerler Otomotiv tarafından pazarlanacak olan Chery için fiyat listesi açıklandı.

Kompakt sınıf ortalamalarına yakın boyutlara ve 1,6 litrelik motora
91 sahip olacağı açıklanan Alia isimli model, 19 bin 950 YTL karşılığında müşteri bekliyor. Peki 20 bin YTL'nin altındaki fiyata, otomobil gibi hayati öneme sahip bir ürünü güvenerek satın almak mümkün mü?

Bu sorunu cevabını bulmak için, piyasanın en uygun fiyatlı otomobillerinden 8 tanesini Autodrom'da bir araya getirdik. Fakat, ne yazık ki bu otomobillerin içerisinde Chery Alia yoktu.

Mermerler Otomotiv, şimdilik bir test otomobillerinin olmadığını açıkladı. Chery'nin yokluğunda, Dacia Logan, Tata Indigo, Lada Kalina Hatchback ve Sedan, Proton Savvy, Fiat Albea ve Palio ve sürpriz konuk olarak da makyaj sonrasında baz modeli 19 bin 990 YTL'ye satılmaya başlanan Nissan Micra, 20 bin YTL'den ucuza ne kadar otomobil alınabileceğini göstermek için meydana çıktı.
FIAT PALIO SOLE

Fiat'ın "Dünya Otomobili" olarak tanıttığı 148 projesinin ürünü olan Palio, uzun yıllardır istikrarlı bir satış temposuna sahip. Uzun yaşamı boyunca tek marka şampiyonasından ralli zaferlerine kadar uzanan bir dizi motorsporları başarısına da imza atan Palio, uygun fiyata ne kadar iyi bir otomobil sunulabileceğini kanıtlıyor.

Gerçekten de Palio'nun iç mekanında kullanımı zor kumanda bulunmuyor. Fakat sunduğu konfora karşılık fren ve gaz hareketlerine çok fazla tepki veren süspansiyon sistemi rahatsızlık yaratıyor. Albea'yla ortak kokpit, kullanışlı ve yeterli kalitede. Palio 280 litrelik bagajıyla hatchback rakiplerinin önünde. koltuk standart sunuluyor.
NISSAN MICRA

Karşılaştırmanın sürpriz modeli burada bulunmasını, Nissan'ın makyaj operasyonundan sonra başlattığı saldırgan fiyat politikasına borçlu. 1,2 litrelik 68 HP güce sahip benzinli motor ve 3 kapılı karoserle elde edilen bu fiyat seviyesi, ortaya 20 bin YTL'nin altında fiyatla alınabilecek en iyi otomobili çıkartıyor.

Tamam Micra'nın 3 kapılı karoseri ne kullanışlı ne de geniş yaşam alanları sunuyor, ama gerek iç mekan kalitesi gerekse de sürüş güvenliği en iyi otomobil olduğu su götürmez bir gerçek.
PROTON SAVVY

Aslında karşılaştırmanın en umut vaat eden modellerinden biri Savvy'ydi. Lotus imzalı yürüyen aksamı ve farklı tasarımı, Savvy'nin rakipleri arasından sıyrılmasını sağlayabilirdi. Fakat yol tutuş konusunda Micra'ya yaklaşamaması, buna karşılık karşılaştırmanın en sert süspansiyon sistemine sahip olarak düşük konfor sunması onun için pek iyi olmadı.

Motorun yüksek gürültüsü, dar yaşam alanları, düşük malzeme ve işçilik kalitesi gibi unsurlar da Savvy'nin diğer zayıf noktalarını oluşturuyor.
LADA KALINA HATCHBACK

90'ların başında Lada için her şey çok daha iyiydi. Samara, Türkiye'de çok sevilmişti ve müşteriler otomobillerine ancak aylar sonrasına verilen sırayı bekleyerek ulaşabiliyordu. Bugünse durum pek öyle değil.

Sunulmayan ABS göz ardı edilecek olursa otomobil yaşamı için yeterli sayılabilecek donanım listesini, gerçekten uygun fiyata sunabilmesine karşın, Lada Kalina hala 90'ların ortasında yaşayan bir model. Sürüş hisleri, iç mekan özellikleri ve tasarımı, yani neredeyse her şeyiyle bu Rus, günümüze pek uygun değil.
LADA KALINA SEDAN

Hatchback kardeşinin bütün güçlü ve zayıf özelliklerine sahip olan Kalina Sedan'ın en büyük silahı 400 litrelik bagaj hacmi olabilir. Bunun dışında 1,6 litrelik 8 supaplı motordan elde edilen 80 HP güç ve 122 Nm'lik tork verileri, zaten fazla söze gerek bırakmıyor.

Teste konuk olan sedan karoserli Kalina'ın gövde kiti ve standart versiyondan farklı far ve stoplarla donatılmış olması, bu fiyat sınıfında bile modifiye meraklılarını doyuracak seçeneklerin sunulduğunu gösteriyor.

FIAT ALBEA SOLE

Satış rekortmeni Renault Symbol ile girdiği yarışta bir türlü öne geçemeyen Albea için Fiat, çareyi yeni bir donanım seviyesi sunmakta buldu. Aslında baz versiyon siyah tamponlar ve oldukça zayıf bir donanımla geliyor, ama kesenin ağzını biraz açanlar, ABS, çift havayastığı, MP3 de çalabilen müzik sistemi ve klima gibi donanımlarla birlikte, geniş, kullanışlı, yeterli malzeme ve işçilik kalitesi sunan iç mekana da sahip bir otomobil elde edebiliyor.

Albea'nın 515 litrelik bagajı sınıfının en genişi olmasıyla dikkat çekiyor.
DACIA LOGAN

Gerçekten uygun baz fiyata karşılık benzersiz zayıflıkta bir donanım. Aslında Logan'ın çok çekici fiyatı, birkaç işe yarar donanım alındığında bile 20 bin YTL'nin üzerine çıkmıyor. Buna karşılık bu Romen, Renault Clio III altyapısını, Renault motorlarını ve yürüyen aksamını sunarak güvenilirlik sınavından yüksek not alabiliyor.

Bunlara bir de geniş yaşam alanları ve 500 litrelik bagajı eklendiğinde, Logan daha da çekici hale geliyor. Logan'ın en zayıf yönleri, ayrıntılardaki tutum çabaları ve sürüşünün gerçekten zevksiz olması.
TATA INDIGO

Son zamanlarda adı Jaguar ve Land Rover'ın satış haberlerinde duyulan Hint Tata, anavatanının düşük işçilik maliyetleri sayesinde büyük avantaja sahip. Aslında küçük sınıf sedan pazarının ortalamasına yakın boyutlarıyla, hiç de küçümsenmeyecek yaşam ve bagaj alanı sunabilmesi, Indigo'nun tercih şansını artırabilirdi.

Fakat kokpitte kullanılan düşük kaliteli malzemeler ve bir hayli yol alınması gereken işçilik gibi, sürüş güvenliğinin düşüklüğü de Tata'nın tercihi sırasında çok ciddi düşünülmesi gerektiğini ortaya çıkartıyor.

Kaynak: AUTO MOTOR & SPORT