kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Silahlı Kuvvetler mensuplarında yıpranma payı yarı yarıya azaltılıyor

Prof. Dr. CEM KILIÇ
Mevcut uygulamada Türk Silahlı Kuvvetler mensuplarının yıpranma payıyla ilgili '1 yıl çalışmaya 1 yıl eklenir' hükmünün, sosyal güvenlik reformuyla 6 aya inmesi planlanıyor..
* Türk Silahlı Kuvvetler mensubuyum. Yeni yasa tasarısında itibari hizmet süremizde (yıpranma süresi) düşme yaşanacağı söyleniyor. Bu doğru mu?
Doğru. Tasarı fiili hizmet sürelerine eklenen yıpranma süreleri bir önceki düzenlemeye göre düşürülüyor. Daha önceki yasa çalışmasında, bu vatan savunucuları için yıpranma süresi olarak 'her 1 yıla ayrıca 1 yıl eklenir' hükmü varken bu tasarı ile süre 6 aya iniyor. Eski düzenlemede yıpranma süreleri toplamı 5 yıl iken bu süre şimdi daha da aşağı çekilerek 3 yıla indiriliyor.

* TBMM'deki Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı'nda eskiye göre sosyal haklarda geriye gidiş olduğu söyleniyor. Gerçekten böyle bir durum var mı?
Şu anda yasalaşmayı bekleyen tasarıda maalesef bazı haklarda geriye gidiş var. Örnek olarak; Yürürlüğe sokulmayan yasada emzirme yardımı miktarı asgari ücretin 1/3' ü kadardı ve 6 ay verilmesi öngörülüyordu. Oysaki yeni tasarı bu yardımı 120 gün prim ödeme koşuluna bağlıyor. Ayrıca ödeme miktarı asgari ücretin 1/3'ü olarak sadece bir kere verilecek. Eski düzenleme cenaze yardımını asgari ücretin 3 katı olarak belirlemişti. Yeni düzenleme bunu sadece bir asgari ücrete indiriyor. Yine bir önceki düzenlemede evlenme yardımından dul eş ile birlikte hem kız hem de erkek çocuklar yararlanabiliyordu. Yeni tasarıya göre erkek çocuklar evlenme yardımı alamayacaklar.

* Kıdem Tazminatı Fonu'na çalışanların da katkıda bulunacağı söyleniyor. Doğru mu?
Hazırlanan tasarıda Fona sadece işveren katkısı var. Yani çalışanlar prim ödemeyecek. İşveren her bir çalışan için çalışanın aylık kazancının yüzde 3'ünü geçmemek şartıyla fona prim ödeyecek.

* Kıdem Tazminatı Fonu kurulurken sosyal tarafların, sendikaların görüşü alındı mı?
Bildiğimiz kadarıyla çok önemli olan bu konuda henüz sosyal taraflarla uzlaşmaya varılmış bir çalışma yok. Sendikaların ve işverenlerin üzerinde anlaşamadıkları hiçbir düzenlemenin uzun vadede başarı getirebileceğini söylemek mümkün değil.