kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Kuzey ve güneyimizde çok para birikti'

Petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte Rusya ve Arap ülkelerinde büyük fonların biriktiğini söyleyen Güler Sabancı, "Türkiye'nin kuzey ve güneyi para dolu. Petrol zenginlerinin paraları, Türkiye için ciddi fırsat demek" dedi..
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı global dalgalanmadan etkilenmemenin mümkün olmadığını, ancak bunun Türkiye açısından fırsatı da beraberinde getirdiğini söyledi. Sabancı özellikle petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte Rusya ve Arap ülkelerinde büyük fonların biriktiğini belirterek, "Türkiye'nin kuzeyi ve güneyinde para dolu. Bu petrol zengini ülkelerin paraları ne yapacağı önemli. Türkiye'nin önünde ciddi fırsat var" dedi. Güler Sabancı orta ve uzun vadede cari açığın finansmanında sorun görmediklerini sözlerine ekledi.

REEL SEKTÖR İÇİN ÇALIŞMALI
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı Türkiye'nin makro ekonomide elde ettiği başarıların ardından artık reel sektörle ilgili kararları alması gerektiğine dikkat çekti. İşsizlik sorunun çözülmesi için reel sektöre daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyleyen Sabancı, bunun için de en önemli atılımın kayıtdışı ile mücadele olduğunu vurguladı. Sabancı şöyle konuştu: "Herkes kayıtdışı ekonomiye vergi kaybı açısından bakıyor. Bu da önemli, ancak asıl zararı reel ekonomiye, verimliliğedir."

STRATEJİK ORTAKLIK ARAYIŞI
Güler Sabancı, grubun 2008 yılında 1.5 milyar Euro'luk yatırım yapmayı planladığını anlatarak, "Stratejik ortaklık arayışımız sürecek. Özellikle Bossa'da bir stratejik ortak arayışımız var" dedi. Sabancı Holding CEO'su Ahmed Dördüncü de Akbank'ın grubun toplam gelirleri içerisindeki payının yüzde 55 olmasının dengesizlik yaratıp yaratmadığına dair soruyu şöyle yanıtladı: "Bu dengeli bir durum değil. Son 2-3 senede Türkiye'deki bankacılık sektörünü ve sektörde de Akbank'ın büyümesi çok başarılı. Diğer şirketlerin bu büyümeye yetişmesi zor oluyor. Finans dışı sektörlerde zaten bir yeniden yapılanma işliyor. Örneğin bu yıl grubun yapacağı toplam yatırımın yaklaşık yarısı enerji sektöründe. Ancak bu yatırımların geri dönüşünü almaya 2010 yılında başlayacağız. O zaman finans ve finans dışı sektörler arasında grubun daha dengeli olacağını düşünüyorum."