kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Metal ve tarım fiyatları uçtu dünyayı enflasyon korkusu sardı

RAHİM AK
Dünyada ekonomik durgunluk endişelerine rağmen Asya ülkelerinin üretim ve tüketiminin devam etmesi metal ve tarım ürünleri fiyatlarını son bir ayda ortalama yüzde 15 yükseltti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Metal ve tarım fiyatları uçtu dünyayı enflasyon korkusu sardı
Asya ülkelerindeki üretim ve tüketimin artmaya devam etmesi dünyada ekonomik durgunluk endişelerine rağmen metal ve tarım ürünleri fiyatlarını kamçılıyor. 23 Temmuz'da ABD'de başlayan mortgage krizi ile tüketimlerinin ve dolayısıyla fiyatlarının aşağı gideceği beklentisiyle inişe geçen metal fiyatları özellikle petrolun 100 dolar sınırını geçmesiyle ortalama yüzde 15 yükseldi. Bu ise dünyada zaten artmaya başlayan enflasyon endişelerini güçlendirdi. Petrolün yüzde 11 arttığı şubat ayında Londra Metal Borsası Endeksi bir ayda yüzde 15 artarken, en fazla fiyatı artan metal, yüzde 24 ile kurşun oldu. Kurşunu sanayinin hammaddesi bakır yüzde 19, alüminyum yüzde 17'lik artışla takip ediyor. Oysa 23 Temmuz'dan bu yana kurşin fiyatı yüzde 2, nikel fiyatı yüzde 9, çinko fiyatı yüzde 27 düşüşler kaydetmişti. Altın ise 23 Temmuz'dan bu yana dolara ve euroya olan güvensizliğin etkisiyle güvenlik liman olarak görüldüğü için yüzde 42'lik artış gösterdi.

KRİZDEN SONRA YÜZDE 50 ARTIŞ
Tarım ürünleri de son bir ayda % 20'nin üstünde artış gösterdi. Soya yağı yüzde 39'luk artışla son bir ayda rekor kıran ürün oldu. Pirinç, soya fasülyesi ve mısır da yüzde 20'nin üstünde artışlar kaydederek krizin patlak verdiği temmuz ayından bu yana fiyatlarını yüzde 50'nin üstünde artırdı. Uzmanlar, durgunluk endişelerine rağmen dünya enflasyonunu kamçılayacak emtia ve tarım ürünleri artışını başta ekonomisi hızla gelişen, çok nüfuslu Asya ülkelerindeki üretim ve nitelikli gıda tüketiminin hızla artmasına bağlıyor.