kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kira bedeli emlakçıları ikiye böldü

Yeni Haber
Bazı emlakçılar yeni ev kiralayan öğrencilerden aldıkları 1 kira bedelini sürekli hale getiriyor.

Her yıl kontrat yenilendiğinde evde oturan kiracılardan 1 kira bedeli daha isteyen emlakçılar, en çok öğrencileri zor durumda bırakıyor. Konya Emlakçılar odası ise kiracılardan her yıl 1 kira bedelinin alınmasını yasal bulmuyor.

Kiracılar, kendisine ev bulan emlakçıya 1 kira bedeli ödüyor. Ev kiralandığı zaman 1 defaya mahsus olmak üzere emlakçılara bir kira bedeli para ödeniyor. Ancak bazı uyanık emlakçılar, bedel alma işini sürekli hale getirmeye çalışıyor. Kiracı her kontrat yenilediğinde aynı ücreti tekrar talep eden emlakçılar, ücreti ödemeyenleri evden attırmakla tehdit ediyor. Yaklaşık 80 bin üniversite öğrencisinin bulunduğu Konya'da bu durumdan en fazla zarar görenler yine öğrenciler oluyor.

Rados Emlak adıyla Konya'da hizmet veren Ramazan Bozkurt, müşteri ile ilk kontrat imzalandığı zaman, kiracılardan her yıl ücret alınacağını söylediklerini belirtti. Bozkurt; " Biz kimseden zorla para almıyoruz. Kiracıların evi kiralarken, imzaladıkları kontratta her yıl 1 kira bedelinin alınacağı yazıyor. Ama öğrenciler tamam deyip imzalıyorlar, yıl sonunda geldiğinde de sözleşmede belirtilen kira bedelini vermiyorlar. " dedi.

Böyle bir durumun hem esnaflığa hem de bu mesleğe aykırı olduğunu ifade eden İlhan Emlak'ın sahibi İlhan Şener ise, bu uygulamanın daha çok öğrencileri vurduğunu söylüyor. Öğrencilerin bu şekilde dolandırıldığını söyleyen Şener, " Daha çok öğrenci olan kiracılardan her yıl ücret talep ediliyor. Bu parayı alan emlekcılar, gerekçe olarak, ücretin alınması ile ilgili maddenin kontratta yer almasını gösteriyor. Ancak öğrenci o kadar zor durumda kalıyor ki, kimse ev vermiyor. Bu nedenle bulduğu ilk evi kiralıyor. Kendini uyanık zanneden bazı emlakçılar da bu durumdan faydalanmaya çalışıyor " diye konuştu.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, emlakçıların söz konusu ücreti sadece ev kiralandığı sırada alabileceğini söyledi. Çakır, ev kiralandığı zaman 1 aylık kira bedeli dışında emlakçıya herhangi bir ücret ödenmemesi gerektiğini ifade etti.

Zaman zaman bu tür şikayetlerle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Çakır, " Her yıl, emlakçıya para ödenecek diye birşey yok. Kiracı sadece kontrat için masraf yapan emlakçıya masraf bedeli öder, bu bedel de en fazla 50 YTL olur. Yani hiç bir emlakçı, sen bu evi benden kiraladın diye her yıl bana 1 kira parası ödeyeceksin diyemez. Eğer böyle bir şey varsa biz olaya el koyuyoruz ve paranın iade edilmesini sağlıyoruz. Çünkü bu yasal olarak alınmış bir para değil" dedi.

(CİHAN)