kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Milletvekili maaşlarında artış

Yeni Haber
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunda değişiklik öngören tasarı üzerinde hazırlanan TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyon raporuna, milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili düzenleme değiştirilerek yeniden ilave edildi.

AK Parti Ankara Milletvekili Zekai Özcan başkanlığında oluşturulan TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, tasarı üzerindeki çalışmaları geçen hafta tamamlayıp, üye milletvekillerinin imzasına açıldı.

Alt Komisyonda, ''TBMM üyeliği sona eren milletvekillerine, emeklilik şartlarını taşımadığı için aylık bağlanamayanlara sigortalı bir işte çalışmadıkları veya aylık bağlanmadığı takdirde, 30000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, her ay temsil tazminatı ödenmesi'' hükmü çıkartıldı.

Bunun üzerine bazı alt komisyon üyesi milletvekilleri, özlük haklarına ilişkin düzenlemenin çıkartılmasına tepki göstererek, komisyon raporunu imzalamak istemedi.

Metnin yeniden tasarıya eklenmesi için değişik önerilerde bulunuldu. Ancak Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan, bu teklifleri rapora yansıtmayacağını açıkladı.

Emekli milletvekillerinin de girişimleriyle alt komisyon raporuna milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili düzenleme, kapsamı da genişletilerek yeniden konuldu.

Tasarıya ilave edilen madde şöyle: ''Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, TBMM Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun kapsamında bir görev yapmaktayken emekli aylıkları da ödenmekte olanlara, 4505 sayılı kanunun 5. maddesine göre hesaplanan temsil tazminatının ödenmesine devam olunur. 3671 sayılı kanun kapsamındaki görevleri sona erenlerden emekli aylığı ile birlikte ayrıca temsil tazminatı ödenmesi gerekenlerin temsil tazminatı ise yüzde 70 artırılarak ödenir.''

''YAPILAN İŞLEM USUL BAKIMINDAN ŞIK DEĞİL''

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yeni düzenlemeyle halen 2 bin 700 YTL emeklilik parası alan milletvekillerine 1485 YTL tutarında temsil tazminatı ekleneceğini belirterek, eski milletvekillerinin maaşlarına yapılacak ilavenin ise yaklaşık 1040 YTL olduğunu bildirdi. Bu düzenlemenin alt komisyondaki milletvekillerinin dışında konulduğunu da dile getiren Kalaycı, ''Yapılan işlem usul bakımından şık değil'' dedi.

''YENİ ÖĞRENDİM''

Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan da milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin düzenlemenin kendisi dışında rapora eklendiğini belirterek, ''Bu Meclis tarihinde bir ilk'' diye konuştu.

Özcan, sosyal güvenlikle ilgili düzenlemenin adil, eşit ve bundan sonraki süreçte norm ve standart birliğini sağlamak amacıyla çıkartıldığını söyledi.

Yasada hiç kimseye ayrıcalık getirmemek için çalıştıklarını dile getiren Özcan, ''Bu yasa, Sağlık hizmetleri ile emeklilik hakları nasıl elde edilir? Onun unsurlarını oluşturmuyor. Bu yasa kimsenin emekli maaşlarını artırıp, azaltmak için düzenlenmiyor. Bu yasa, ne kadar sistemde çalışılırsa, ne kadar prim ödenirse, o kadar emekli maaşı alırsın unsurunu taşıyor'' diye konuştu.

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu da milletvekilleriyle ilgili düzenlemeye baştan beri karşı olduklarını vurgulayarak, ''Bu düzenleme bizim dışımızda rapora konulmuş. Bizim bu konudaki fikirlerimiz belli. İktidar partisinin çoğunluğu var, istedikleri düzenlemeyi koyuyorlar'' dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Fait Öztrak, böyle bir düzenlemenin tasarıya konulacağının duyumunu aldığını ama konulduğundan haberinin olmadığını söyledi. Öztrak, ''Son anda redaksiyon sürecinde konulmuş bir düzenleme, ancak bu düzenlemenin nasıl olduğunu bilmiyorum. Bizim dışımızda yapılmış'' ifadesini kullandı.

(AA)