kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül, Talabani ile, Erdoğan, Maliki ile görüştü

Yeni Haber
TSK'nın Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine karşı kara harekatı başlarken Türkiye ile Irak arasında yoğun bir telefon diplomasi yapıldı. Cumhurbaşkanı Gül Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile Başbakan Erdoğan ise Irak Başbakanı Maliki ile telefonla görüştü. görüştü.

Irak Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin dün akşam bir telefon görüşmesine yaptı. Görüşme sırasında PKK sorunu, Türkiye'nin Kuzey Irak Bölgesine yönelik politikası ile Türkiye-Irak ilişkilerdeğerlendirildiği bildirildi.

Açıklamada, "Devlet Başkanı Talabani'nin dün akşam Türkiye Devlet Başkanı Gül ile bir telefon görüşmesi yaptığı belirtilirken Abdullah Gül'ün, "Biz Kürtleri iyi niyetli, kardeş ve dost olarak görüyoruz. Türkiye de Kuzey Irak bölgesi ile ekonomik ilişkilerin her iki tarafa hizmet edecek şekilde geliştirilmesi için çaba gösteriyor" dediğine dikkat çekildi. Gül'ün, "operasyonların PKK'ya yönelik olduğunu söylediği" kaydedildi.

GÜL TALABANİ'YE TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ

Görüşmede ayrıca Gül'ün Talabani'nin Türkiye'yi ziyaret etmesini istediği Talabani'nin de daveti kabul ettiği belirtildi. Bu arada Talabani, sorunların kardeşlik çerçevesinde çözüme kavuşturulması amacıyla Türkiye'yi ziyaret etmeyi arzuladığını ifade etti.

MALİKİ: "TÜRKİYE, SINIRLARIMIZA SAYGI GÖSTERSİN"


Bu arada, Başbakan Erdoğan, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile bir telefon görüşmesini yaptı. Irak hükümetince yapılan açıkmaya göre, görüşme sırasında Maliki, Türkiye'nin Irak'ın sınırlarına saygı göstermesini isterken mevcut sorunun askeri yolla çözülemeyeceği görüşünü de dile getirdi. Maliki, "güvenliğin ve istikrarın görüşmeler yoluyla sağlanması gereği"ne de işaret etti.

Maliki'nin, "Türkiye'nin güvenlik istikrarını desteklediğini vurgularken de "PKK'nın her iki ülke için tehdit ve tehlike oluşturan terörist bir örgüt" nitelerdirdi.

(ANKA)