kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
16 yıldır burada oturan Fahrettin Aslan Oluk, evin sadece arka kısmının ahşap kaplama olduğunu belirtti ve "Yangını buradan başlatmak istemişler" dedi.

Türkler hedef oldu yine bir ev yakıldı

17 gün içinde Almanya'daki dördüncü yangın Marburg kentinde çıktı. Yangın öncesi iki Alman "Yabancılar dışarı" diye bağırarak kaçtı..
Almanya'da son bir ayda yaşanan yangınlar bu ülkede yaşayan Türkleri endişelendiriyor. 3 Şubat'ta Ludwigshafen'de hayatını kaybeden 9 Türk'ten sonra yangınların ardı arkası kesilmedi. Polis, yabancılara karşı bir kundaklamanın olmadığını savunurken önceki gün yaşanan son yangın artık Nazi gençliğinin yabancılara karşı ayaklanmaya başladığını gösterdi. Hessen Eyaleti'nin Marburg kentine 20 km. mesafede bulunan Dautphetal kasabasında Oluk ailesine ait eve yapılan kundaklama girişimi yangının erken fark edilmesi üzerine ucuz atlatıldı. Olayın şokunu henüz üzerinden atamayan aile evin tek duvarının tahta kaplama olduğunu dile getirirken, yangının buradan başlatılmak istendiğini söyledi.

İKİ KİŞİYDİLER
Fahrettin Aslan Oluk (30) olayı, "Akşam saat 22.00'den kısa süre önce süpermarket kapanmadan su almak için Alman arkadaşım Dirk ile evden çıkarken, avluda iki kişi gördük. Ancak abim ya da eniştem olabileceğini düşünerek marketlerin kapanma saati yaklaştığı için aceleyle evden çıktık. Döndüğümüzde 'nefret' anlamına gelen 'HASS' yazısı duvara yazılmıştı. Hemen polisi aradık. Polise durumu anlattık ancak 'kendini bilmez bir kaç gencin delice işidir' cevabını aldık. Yazıyı beyaz boyayla silip gittiler. Aradan bir buçuk saat sonra saat 23.45'te yangın başladı" diye anlattı. Yangına ilk olarak kendilerinin müdahale ettiğini anlatan Oluk, "İtfaiye kısa sürede geldi ve yangını kısa sürede söndürdü" diye konuştu. Oluk, olaydan sonra bütün gece ailece uyuyamadıklarını dile getirdi ve "Olay üzerine saatlerce konuştuk. Annem ve babam şuan gergin ve şoktalar. Korkuyorlar. 16 yıl önce satın aldığımız evi satıp Türkiye'ye dönüp dönmemeyi sorguluyoruz" dedi. 1972'den beri kasabada ikamet ettiklerini anlatan Hüseyin Oluk (60) ise bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadan yaşamlarını sürdürdüklerini ifade etti ve yangın sonrası tedirginlik yaşamaya başladıklarını söyledi. Polis ise yaptığı açıklamada aile fertlerinin ve o saatte çevrede bulunan görgü şahitlerinin ifadelerine başvurduğunu belirtti. Polis, evin duvarlarında Nazi sembolleri ile 'Hass' kelimelerine rastlandığını bildirirken, görgü şahitlerinin yangın başladığı sırada düzgün Almanca konuşan iki kişinin "Yabancılar dışarı" diye bağırdıkları bilgisini verdi.

BERLİN'DE SALDIRI
Berlin'de Türklerin ağırlıklı olduğu Kreuzberg semtinde Hicret İslam Cenaze İşleri Bürosu'nun arka kapısı yandı. Berlin Başkonsolosu Ahmet Alpman da kundaklama ihtimalinden dolayı büroyu ziyaret etti ve çalışan Dinçer Balcı'dan bilgi aldı. Balcı olaydan kendisinin önceki gün sabah saat 04.30 sıralarında haberi olduğunu belirterek, "Kâğıt reklamlarının atıldığı naylon çöp bidonu bir biçimde tutuşmuş veya tutuşturulmuş. İtfaiyenin zamanında müdahalesi ile söndürülmüş. Bu zamana kadar bir yabancı düşmanlığıyla karsılaşmadım, bunun da bir alakası olduğunu sanmıyorum" dedi. Ayrıca Kreuzberg kentindeki bir otoparkta bir otomobil yakıldı ikisi de hasar gördü.
Haberin fotoğrafları