kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
EMRE AKÖZ

Başbakanı kandıran kim?

Kara haber diye işte ben buna derim. Başbakan Erdoğan dün öyle bir haber verdi ki içimi karalar bağladı.
Üstelik Başbakan ve bir kısım medya bu kara haberi "pembe haber" olarak sundu.
Efendim olay şu: "Başbakan Erdoğan, İstanbul'un trafik sorununu çözmek için Anadolu yakasındaki gişeleri İzmit, Avrupa yakasındaki gişeleri ise Trakya sınırına kaydıracaklarını, köprülerdeki gişeleri ise kaldıracaklarını açıkladı."
Başbakan Erdoğan, İstanbullu ama 2002'den beri esas olarak Ankara'da yaşıyor... Ayrıca Başbakan olduğu için bütün trafik onun geçişine göre ayarlanıyor... Ayrıca trafikyol uzmanı da değil.
"Gişelerin kaldırılmasının köprü trafiğini rahatlatacağını" ona kim söylediyse düpedüz yalan söylemiş!
Çünkü sıkışıklığın, tıkanıklığın gişelerle bir alakası bulunmuyor.
Tersine: Gişelerin kaldırılması ilk bakışta pembe haber gibi görünebilir ama düpedüz kara haberdir.
Nedenlerini Boğaz Köprüsü (Birinci Köprü) bağlamında anlatayım:
1) Sabahları, Anadolu'dan Rumeli yakasına geçerken zaten gişe bulunmuyor. Ama yine de trafik akmıyor. Siz gişeleri kaldırdığınızda araç sayısında azalma olmayacağı için aynı sıkışıklık devam edecek.
Çünkü:
a) Bu kadar çok aracı yollar kaldırmıyor.
b) Kazalar, yağmur, bazısı gereksiz ' yan' katılımlar; akışı yavaşlatıyor.
2) Mühendislerin yaptığı araştırmaya göre... Köprüden geçen her 100 araçtan 85'i, yolcuların sadece yüzde 15'ini taşıyor.
Yani özel araç kullanımı gayet yüksek. Çok sayıda özel araç, az sayıda insana yarıyor. Bu veriler toplu taşımacılığın önemine de işaret ediyor.
3) Gişeleri kaldırdığınız anda... Trafiğin akışı daha da yavaşlayacak. Çünkü yeni yeni kişiler, özel araçlarıyla köprüyü kullanmaya başlayacak. Şu anda zaten OGS ve KGS sayesinde gişelerden geçiş sorun yaratmıyor.
İşte birkaç manzara:
* Köprü trafiği, son iki yıldır, sabahları geriye doğru şişerek, mesela "ÜmraniyeBağlarbaşı" hattını tıkıyor. İnsanlar otobüslerden inip yarım saat kadar yürüyor, tıkanıklığı aşıyor ve ondan sonra tekrar otobüse biniyor.
* Akşamları Yıldız'da aynı şey oluyor. Taksim ve Karaköy yönünden gelen araçlar, Beşiktaş katılımının şişmesi yüzünden, kendileriyle bir alakası olmamasına rağmen, köprüyü kullananlarla aynı çıldırtıcı trafiği paylaşmak zorunda kalıyor. Benzeri sorun Levent-Beşiktaş hattı için de geçerli. Köprüye girenlerin yarattığı tıkanıklığı aşamadığın için Beşiktaş'a inemiyorsun.
Velhasıl, gişeleri kaldırmanın bu tip sorunları çözmesi mümkün değil.
Peki ne yapmalı?
Basit: Tam tersini yapacaksınız.
1) Gişelere dokunmayacaksınız...
2) Köprü geçiş fiyatını radikal (aşırı) biçimde (mesela 10 YTL) artıracaksınız...
3) Ancak otobüsler, dolmuşlar, taksiler, servisler ve motosikletler bedava geçecek.
4) Zam yapmadan önce işyerlerinin yoğun olduğu bölgelere (mesela Bostancı-Maslak arasına) yeni otobüsdolmuş hatları koyacaksınız.
5) Geçiş fiyatına yapılan aşırı zam, yolları rahatlatacağı için toplu taşıma araçları çok daha hızlı bir biçimde gidip gelecek .
6) Aşırı zam ve bedava geçiş, özel araç yerine taksilerin paylaşılmasına, motosiklet kullanımının artmasına neden olacak.
Biliyorum: Siyasetçiler için bunlar zor kararlar. Oy kaybetmekten korkarlar. Ama gerçekten Köprü trafiğini rahatlatmak istiyorsanız bunları yapmak zorundasınız.