kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gizlenen iş kazası ölümü 3 yıl sonra mahkemede çıktı

SADIK GÜLEÇ - HABER MERKEZİ
2005'te ölen tersane işçisiyle ilgili davada, mahkemenin SSK'dan istediği resmi kayıtlarda ölen işçinin normal bir şekilde işten ayrıldığı belirtiliyor..
İstanbul Tuzla'daki tersanelerde meydana gelen iş kazalarının ve işçi ölümlerinin gizlendiğini ileri süren Limter-İş Sendikası Başkanı Cem Dinç'in bu iddiası, 2005'te ölen Sezai Demiral adlı işçi ilgili davada ortaya çıkan delillerle doğrulandı. 3 yıldır süren davada mahkemenin Çalışma Bakanlığı'ndan istediği bilgiler üzerine, Sezai Demiral'ın iş kazasında ölümünün Bakanlıktan gizlendiği, sigorta kayıtlarında Demiral'ın işten çıkarılmış göbi gösterildiği ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine bakanlık soruşturma başlattı.

SON KURBANLAR DA AYNI
Limter-İş Başkanı Dinç, birçok işçi gibi tersanelerin son kurbanları olan Osman Göç ve Hasan Köse adlı işçilerin de iş kazası sonucu olan ölümlerinin gizlenerek normal ölüm gibi gösterildiğini ileri sürmüştü. Nitekim Dinç'in bu iddiası Demiral'ın davasıyla da doğrulandı. Kendisi de bir tersane işçisi olan Limter-İş Sendikası üyesi Hakkı Demiral'ın oğlu olan Sezai Demiral 2005'te bir iş kazası sonucu ölmüştü. Yasalara göre iş kazasının ve iş kazası sonucu ölümün işveren tarafından Çalışma Bakanlığı'na bildirilmesi zorunlu olduğu halde ne tersanenin sahibi olan şirket, ne de taşeron bu bildirimi yaptı.

SSK KAYITLARI FARKLI
Olayda ölüm olması nedeniyle savcılık Çatısan adlı taşeron şirkete karşı kamu davası açtı. 2005 yılında açılan bu dava 2006'da sonuçlandı. Mahkeme Çatısan yöneticilerini ölümde kusurlu buldu ve 2 yıl hapis cezası verdi. Bu ceza 14 bin YTL'lik para cezasına çevrildi. Bunun üzerine Hakkı Demiral da sorumlularla ilgili tazminat talebiyle 2007 yılı başında bir dava daha açtı. Bu davada Demiral'ın kayıtlarını Çalışma Bakanlığı'na soran mahkeme bakanlıktan ilginç bir yanıt aldı. Çalışma Bakanlığı SSK kayıtlarında Sezai Demiral, Çatısan adlı taşeron şirketin değil Arıtaş adlı asıl şirketin çalışanı olarak görünüyordu ve Demiral'ın ölüm sonucu değil normal yoldan işten ayrıldığı kaydı bulunuyordu. Mahkemenin uyarısıyla işçinin iş kazası sonucu öldüğünü öğrenen Çalışma Bakanlığı soruşturma başlattı. Bu doğrultuda iş müfettişlerini görevlendiren bakanlık şimdi olayın nasıl gerçekleştiğini belirlemeye çalışıyor.