kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karakış yurdu teslim aldı

Yeni Haber
Sabah saatlerinde etkisini artıran yoğun kar yağışı nedeniyle İstanbul beyaza büründü. Kar yağışının akşam saatlerinde şiddetini artıracağı belirtildi. Devlet Meteoroloji İşleri yurt genelinde etkili olan soğuk havanın hafta ortasına kadar etkili olacağını açıkladı. Yurt genelindeki kar yağışı nedeniyle bazı uçak seferleri iptal edildi.

Trakya bölgesinden gelen yoğun kar yağışı, İstanbul'da da etkili oldu. Sabah saatlerinde Büyükçekmece ve Silivri civarında yaklaşık 10 santimetre kalınlığa ulaşan kar, şehrin merkezlerinde de beyaz tabaka oluşturdu. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının akşam saatlerinde şiddetini artıracağı belirtti.

SOĞUK HAVA HAFTA SONUN KADAR ETKİLİ OLACAK

Soğuk havanın hafta ortasına kadar etkisini sürdüreceği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava yurt genelinde etkili oluyor. Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kar yağışı etkisini artırarak devam ediyor.

Bu sabah yapılan ölçümlerde, bazı şehir merkezlerinde kar kalınlıkları şöyle belirlendi:

''Hakkari 70 santimetre, Ağrı 52 santimetre, Muş 48 santimetre, Kars 46 santimetre, Tunceli ve Bingöl 43 santimetre, Zonguldak 36 santimetre, İnebolu 35 santimetre, Yozgat 33 santimetre, Erzincan 26 santimetre , Sakarya 25 santimetre, Gümüşhane 24 santimetre, Erzurum ve Tokat 22 santimetre, Balıkesir 20 santimetre, Konya ve Sivas 17 santimetre, İstanbul, Denizli ve Çankırı 15 santimetre, Düzce ve Kastamonu 12 santimetre, Nevşehir ve Kütahya 11 santimetre, Isparta ve Kırıkkale 10 santimetre, Bolu 9 santimetre, Afyonkarahisar ve Kayseri 8 santimetre, Kahramanmaraş 6 santimetre, Ankara/Keçiören 5 santimetre, Etimesgut 7 santimetre, Esenboğa 10 santimetre.''

Son meteorolojik analiz ve tahminlere göre, soğuk hava hafta ortasına kadar yurdun büyük bölümünde etkisini sürdürecek. Soğuk hava ve kar yağışlarına bağlı olarak yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek.

ANKARA, İSTANBUL, İZMİR

Yarın, Marmara'nın batısı, Kıyı Ege ve Batı Akdeniz dışında kalan tüm bölgeler yağışlı geçecek. Yağışlar, Doğu Akdeniz kıyılarında yağmur, diğer yerlerde kar şeklinde görülecek. Kar yağışı yurdun iç ve doğu kesimlerinde etkili olacak. Rüzgar, kuzey ve iç kesimlerde kuzeydoğu yönlerden (poyraz) kuvvetli olarak esecek.

19 Şubat Salı günü, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kocaeli ve Sakarya çevreleri kar yağışlı geçecek.20 Şubat Çarşamba günü, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun doğusu kar yağışlı diğer kesimler parçalı bulutlu geçecek. Yurdun batı kesimlerinde sabah saatlerinde sis görülecek.İstanbul yarın, çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı bir gün yaşayacak. Gece ve sabah saatlerinde il genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayı bekleniyor. Sıcaklıklar en az -3 en çok 1 derece olacak.

Ankara yarın, parçalı çok bulutlu aralıklı kar yağışlı bir gün geçirecek. İl genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek. Sıcaklıklar en az -7, en çok -3 derece olması bekleniyor.İzmir'de hava yarın, parçalı bulutlu olacak. Sıcaklıkların en az 0 derece, en çok 5 derece olacağı tahmin ediliyor.

Soğuk hava ve kar yağışına bağlı olarak yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde görülecek kuvvetli buzlanma ve don olayı ile doğu kesimlerde büyük risk oluşturacak çığ tehlikesine karşı vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olmaları gerekiyor.

İSTANBUL'DA KARLA MÜCADELE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 3 bin 557 personel ve bin 29 araçla kar mücadelesi yapıldığını, dün akşamdan bu sabaha kadar 18 bin 308 ton tuz ile bin 766 kilogram solüsyon kullanıldığını bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kentteki kar yağışının gece yarısından sonra etkisini arttırarak sabaha kadar sürdüğü, 4 bin 613 kilometrelik yolda 3 bin 557 personel ve bin 29 araçla kar mücadelesi yapıldığı belirtildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kar yağışının pazartesi sabah saatlerine kadar süreceği kaydedilen açıklamada, meteorolojik ihbar doğrultusunda alarma geçen Afet Koordinasyon Merkezinin (AKOM), kötü hava koşullarıyla mücadele çalışmalarına devam ettiği, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerinin gece ana arterlerde, D-100 ve TEM kara yollarında tuzlama ve kar küreme çalışmaları yaptığı ifade edildi.

Açıklamada, ''Dün akşamdan bugün saat 09.00'a kadar 18 bin 308 ton tuz, bin 766 kilogram solüsyon kullanıldı. İlçe belediyelerine ve kamu kurumlarına 210 ton tuz verildi. Son ölçümlere göre kar kalınlığı Ümraniye'de 15, Kağıthane'de 18 santimetre'' denildi.

EVSİZLER OTELE YERLEŞTİRİLDİ

Hava sıcaklıklarının sıfırın altında 4 dereceye düşmesi nedeniyle sokakta kalan vatandaşların Büyükşehir Belediyesine bağlı zabıta ekipleri ve ambulanslar ile toplanarak otele yerleştirildikleri bildirilen açıklamada, ''Evsiz vatandaşlar bulundukları yerden alınarak, önce Edirnekapı'daki ilk bakım istasyonuna götürülüyor. Burada kimlik tespiti yapılan kimsesizlerin banyo ve tıraş ihtiyaçları karşılanıyor. Yeni elbise verilen kimsesizler, daha sonra anlaşmalı otele yerleştiriliyor. Otele yerleştirilen bu vatandaşların tüm yiyecek ihtiyaçları Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Daire Başkanlığı tarafından karşılanıyor'' denildi.

Bugün saat 09.00 itibarıyla 100 kişinin koruma altına alındığı kaydedilen açıklamada, memleketine gitmek isteyen 9 kişinin masrafları karşılanarak memleketlerine gönderildiği, 6 kimsesiz vatandaşın huzurevine yerleştirildiği, 7 kişinin hastanede tedavi edildiği, 5 kişinin kendi isteğiyle yerleştirildiği otelden ayrıldığı, geriye kalan 73 kişinin ise anlaşmalı otelde misafir edildiği bildirildi.

TRAFİK KAZALARI

Açıklamada, AKOM, İtfaiye Daire Başkanlığı, Ulaşım Daire Başkanlığı, Sağlık Daire Başkanlığı, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Atık Yönetim Müdürlüğü, İBB Trafik Müdürlüğü, İSKİ, İSFALT, İDO, İETT, İGDAŞ ve Lojistik Destek Daire Başkanlığının koordineli bir şekilde çalıştığı belirtildi.İstanbul genelinde 01.00-09.00 saatleri arasında 2 yaralamalı, 191 de maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiği ifade edilen açıklamada, kar yağışı nedeniyle karşılıklı olarak 09.30 Yalova-Yenikapı seferleri ile 18.15 Armutlu-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferi ve Erdek-Avşa-Marmara Adası feribot seferlerinin iptal edildiği bildirildi.Açıklamada, bunların dışındaki feribot ve şehir hatları seferlerinin sorunsuz olarak devam ettiği belirtildi.

İDO yetkilileri de deniz otobüsleri dış hat seferlerinin hiç birinin yapılamadığını kaydettiler.

BAŞKENT'TE ULAŞIM OLUMSUZ ETKİLENDİ

Başkentte gece saatlerinde başlayan kar yağışı, ana arterlerde biriken karların yeterince temizlenmemesi nedeniyle ulaşımda aksaklıklara yol açtı.

Kentin, Dikmen, Çankaya, Oran gibi yüksek kesimleri ile Etimesgut ve Yenimahalle'de ana arter ve ara sokaklarda Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin karla mücadelede etkili çalışma yapmaması nedeniyle, sürücülerin zor anlar yaşadıkları belirtildi.

Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise Ankara genelinde 62 unimog, 15 elle tuzlama ekibi ve 5 greyder ile kar ve buzlanmaya karşı çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdiler.

Fen İşleri ekiplerinin, şehir içi ulaşımın aksamaması için 24 saat boyunca 3 vardiyalı olarak görev yaptığı, gerektiğinde ekip sayısının artırılacağı kaydedildi. 200 personelin karla mücadele için çalıştığını, ana arterlerin tuzlandığını ifade eden yetkililer, ulaşıma kapalı ana arter bulunmadığını belirttiler.

Ekiplerin karla mücadele kapsamında kentin yüksek kesimlerinde ağırlıklı çalıştığını bildiren yetkililer, ayrıca, hastane önleri ve yaya trafiğinin yoğun olduğu kesimlerde de ekiplerin kaldırım temizleme çalışmalarına başladıkları kaydedildi.

Emniyet yetkilileri de sürücüleri uyararak, mecbur kalmadıkça araçlarını kullanmamalarını ve toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini tavsiye ettiler. Yetkililer, araçlarda mutlaka kar lastiği veya çivili lastik kullanılması, zincir, takoz ve çekme halatı bulundurulması gerektiğini belirttiler. Yetkililer, ayrıca karlı havalarda öndeki araçla takip mesafesinin korunması, ani manevra ve frenden kaçınılması gerektiğini vurguladılar.

GÖKÇEADA-KABATEPE ARABA VAPURU SEFERLERİ İPTAL

Kuzey Ege'de saatteki hızı 60-70 kilometreyi bulan poyraz sebebiyle Gökçeada-Kabatepe araba vapuru seferleri iptal edildi. Yetkililer, diğer hatlardaki araba vapuru seferlerinin devam ettiğini belirtti.

Bu arada sabah saatlerinde yağmaya başlayan kar, rüzgârın da etkisiyle tipiye dönüştü. Şehir merkezinde tutmayan kar, yüksek kesimleri ve arabaların üzerini kapladı. Meteoroloji İl Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının yarın da etkili olmasını beklendiklerini bildirdi.

GÖKÇEADA VE BOZCAADA'YA DENİZ ULAŞIMI YAPILAMIYOR

Çanakkale ve Kuzey Ege'de etkili olan poyraz nedeniyle, Gökçeada ve Bozcaada'ya deniz ulaşımı yapılamıyor.

Kuvvetli fırtına nedeniyle sabah saatlerinde geçici olarak durdurulan Gökçeada-Kabatepe ve Geyikli-Bozcaada araba vapuru seferlerine, rüzgarın şiddetini arttırması nedeniyle başlanamadı. Öte yandan, Gelibolu-Lapseki hattındaki araba vapuru seferleri saatsiz olarak sürdürülüyor.

Çanakkale Boğazı'ndaki deniz ulaşımı, Çanakkale-Eceabat araba vapuru ile Kilitbahir-Çanakkale, Gelibolu-Çardak arasında sefer yapan mini feribotlarla sağlanıyor.

(AJANSLAR)