kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

'Sevmeyeni olmayan siyasetçi'

Bir süre önce kaybettiğimiz bilim ve siyaset dünyasının değerli ismi Prof. Dr. Erdal İnönü için dün İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi'nde bir anma toplantısı vardı.
Türkiye Sosyal Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar Vakfı'nın (TÜSES) düzenlediği "Erdal Bey, Sıra Dışı Bir Siyaset Adamının Ardından" toplantısına, başta 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olmak üzere, çok sayıda siyaset ve bilim dünyasından isim katıldı.
Siyasetin "Erdal Bey'i" için gerçekten Erdal Bey'e yakışan bir etkinlik düzenlenmişti. Hem klasik müzik dinletisi vardı hem de aralarında Sabancı, Koç ve Boğaziçi Üniversitesi rektörlerinin bulunduğu konuşmacıların "Erdal Beyi" değerlendirmeleri...
Hepsi anlamlı ve önemliydi.
Ancak 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in Erdal İnönü' yü anlatırken söyledikleri gerçekten dikkate değerdi. Demirel, Erdal Bey'le siyasi dostluğunu anlatırken Türkiye'nin demokrasi yolculuğuna da değindi.
"Türk siyaseti çok sertti. Taraflar birbirine her şeyi söylüyordu. Açıkçası birbirimizle dost değildik ve birbirimize sempatiyle bakmıyorduk. Çünkü, çünküsü de yok bunun... Böyleydi. 80'lere kadar bu böyle devam etti."
Darbenin Türkiye'nin iki büyük siyasi partisini kapattığını, bunun da ortak bir demokrasi mücadelesi yarattığını söyleyen Demirel, şöyle devam ediyordu:
"Ben Erdal Bey'i, 'sevmeyeni olmayan kişi' olarak tanımlıyorum. 1991 seçimlerden sonra iyi bir siyasi beraberliğimiz oldu. Bu beraberlikten iyi şeyler de çıktı. Birlikte bugün binlerce öğrencinin okuduğu 24 üniversitenin kurulmasını sağladık. Bolu Tüneli'nin ve Birecik Barajı'nın temelini attık. Bunlar Türkiye için önemli şeylerdi."
Erdal İnönü ile ilgili önemli bir tespiti de TÜSES Başkanı Mehmet Ural anlattı:
"İnönü, TÜSES'in 99'uncu üyesiydi. Hiçbir toplantımızı kaçırmıyordu. Bir toplantıda şunları söyledi: 'Bir TÜSES toplantısından sonra Mehmet Ural'a aklıma gelen bir şeyi söyledim. Henüz daha uygulanmamış bakıyorum. Dedim ki, bir öncülük yapın, her toplantıda şart koşun, ne kadar erkek izleyici varsa o kadar kadın dinleyici olsun. Tabii bulamayabilirsiniz, ama bu şartı koşarsanız o zaman bulursunuz. Ve başlangıçta zorlayın, o sayı eşit değilse almayın öteki erkekleri. Bir hanım bulun öyle gelin deyin. Bu bir öncülük olur ve arkadan başkaları da gelir."
Özellikle "Sayı eşit değilse öteki erkekleri almayın" sözleri salonda kahkahaya yol açarken, aynı zamanda Erdal Bey'in "kıvrak zekası"yla siyasete neler kattığını da hatırlattı.
Anma toplantısına sosyal demokrat siyaset ve bilim çevresinden çok sayıda isim katılmıştı. Ama sosyal demokrat siyasi partilerden sadece SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın bulunması dikkat çekiciydi.