kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

BDDK'dan dalga önerisi: 2007 kârınızı dağıtmayın!

Küresel mali krize karşı ilk önlem BDDK'dan geldi. Kurum, bankalara 2007 yılı kârını dağıtmamalarını önerdi. Bankaların likit kalmalarını sağlayacak yeni kriterler belirledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), küresel mali kriz karşısında "koruyucu önlemler" almaya başladı. BDDK, bankalara, karlarını dağıtmamalarını önerdi. Uluslararası likidite koşullarındaki daralmayı dikkate alarak bankaların likit kalmalarını sağlayacak yeni kriterler belirledi. Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik'te değişiklik yapmaya hazırlanan BDDK yönetimi, taslak metni Bankalar Birliği'ne de ulaştırdı. 2008 yılında likiditenin önceki yıllara göre daha fazla önem kazanacağını gören BDDK uzmanları, bankaların ek likit değer bulundurmasını temin edecek. Halen bankaların sermaye yeterliliği ve likitide düzeyi açısından oldukça güçlü durumda olduğunu ancak gelecekte ortaya çıkabilecek risklerin bugünden bertaraf edilmesine çalıştıklarını kaydeden BDDK yetkilileri, yeni düzenlemenin ayrıntılarını şöyle özetledi:

BANKALARA 3 KRİTİK ÖNERİ
*
Bankacılık sektörü 2007 yılında 15 milyar YTL kâr elde etti. Bankalar, kâr dağıtımı konusunda uluslararası piyasalardaki gelişmeleri dikkate alarak yol haritası çizmeli. Tercihen kâr dağıtımı yerine sermaye takviyesini gözetmeli.

* Kredi kartlarında takside bırakılan tutar için bankaların bulundurması gereken sermaye tabanı sağlamlaştırılacak. 6 aydan uzun vadeli taksitli kart stoku için ilave sermaye ayrılacak. 12 ayı geçen taksitli kart stokunda sermaye tutarı daha yüksek belirlenecek.

* Günlük olarak hesaplanacak kasa, efektif deposu, Merkez Bankası'nda açılan vadesiz serbest hesaplar, yurtdışı merkez ve şubelerde açılan vadesiz hesaplar, vadesi gelmiş menkul kıymetler, satın alınan çekler, bankalararası piyasadan gecelik alacaklar ve zorunlu karşılıklar toplamının, toplam mevduat ve kredilere oranı yüzde 7'den az olamayacak. Bu tutar, yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği ilk üç ay yüzde 5, sonraki üç ay yüzde 6 olarak uygulanacak. Bu hassas hesap, bankaların likit pozisyonunu güçlendirecek.