kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anneler çocuğa ilaç verebilir mi?

DİDEM SEYMEN - SAĞLIK SERVİSİ
15.02.2008
Kışın, çocuklar çok sık hasta oluyor. Anneler çocuklarını evdeki ilaçlarla tedavi etmeyi deniyor. Soğuk algınlığı ilaçları bilinçsiz kullanıldığında, huzursuzluk ve uykusuzluk gibi etkiler doğuruyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Anneler çocuğa ilaç verebilir mi?
Çocukları hastalandığında anne-babaların en sık sorduğu soru, 'Ona hangi ilacı verebilirim?' oluyor. Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Onur Kutlu, çocuklarda soğuk algınlığında kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verdi:

* Öksürük, soğuk algınlığının başlıca göstergelerinden. Çocuk öksürdüğünde, ona hangi ilaç verilmelidir?
Bu ilaçlar arasında başı öksürük şurupları çeker. Öksürük, özellikle gece boyunca çocukların uyumasına engel olduğunda, oldukça can sıkıcı olabilir. Öksürük her zaman akciğer kaynaklı olmayıp, çoğu zaman üst solunum yollarından geniz yoluyla aşağıya inen salgıların yaptığı irritasyon neticesinde gelişir. Böylelikle üst solunum yollarından gelen enfekte salgının, akciğerlere inmesi önlenir. Vücudun normal koruma refleksini durduran ilaçlar, çocuklar için son derece zararlı olabilir.

DOZ ÇOK ÖNEMLİDİR

* Üst solunum yollarını açmaya yarayan ilaçlar hangileridir?
Üst solunum yolu açıcılar, ağız yoluyla alınan hap ya da şurup şeklinde hazırlanmış adrenalin türü ilaçlardır. Bu tür ilaçlar, burun tıkanıklığı, şişliği ve salgılarını azaltmak için verilir. Bu ilaçların kullanımıyla, alttaki sorunu gidermekten çok, hastalıkta görülen yakınmaları hafifletip, geçici rahatlama sağlamak amaçlanır. Ancak bu tür ilaçların yanlış dozda ve sıklıkta kullanımı halinde çocuklarda hızlı kalp atışı, huzursuzluk ve uykusuzluk gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.

DOKTORA DANIŞIN!

* Çocuklar sık sık alerjiye de yakalanmaktadır. Böyle durumlarda ne tür ilaçlar kullanılmalıdır?
Alerjik burun akıntısını ya da deri döküntüsü, suçiçeği veya böcek ısırmalarındaki kaşıntıyı azaltmak için kullanılan belli başlı ilaçlar vardır. Bunlar, salgıları azaltıcı ve gıcık giderici özelliklerinden dolayı, bazı soğuk algınlığı ilaçlarının içinde de bulunur. Yan etkileri uyuklama, ağız ve boğaz salgılarında kurumadır.

* Burun damlası ya da spreyi kullanmanın bir sakıncası var mıdır?
Tuzlu su ihtiva eden burun damlaları ya da spreyleri burun içindeki salgıları yumuşatarak çocukların daha rahat nefes almalarını sağlar. Ancak ilaç ihtiva eden burun damlaları ve spreyler hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

* Anne-babalar hasta çocuklarına doktora danışmadan ilaç vermeleri bir sorun yaratır mı?
Birçok ebeveyn böyle durumlarda reçetesiz öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarına sarılır. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler hariç, bunların işe yaradığına dair kanıt yoktur. Bu ilaçların bazı yan etkileri çocuğun kendini daha kötü hissetmesine neden olabilir. Çocuğa aynı anda birden fazla ilaç verilmemelidir.