kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Avrupa'nın Sevgililer Günü çiçeği Türkiye'den

Yeni Haber
14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla Avrupa ülkeleri ile Rusya ve Ukrayna'ya Antalya'dan 40 milyon dal çiçek ihraç edildi...
Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği (AKÇİB) Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla İngiltere, Hollanda ve Almanya'nın ilk sıralarda yer aldığı Avrupa ülkeleri ile Rusya ve Ukrayna'ya Antalya'dan 40 milyon dal çiçek ihraç edildiğini bildirdi. Karanfil ve gerbera çeşidinin yanına ranunculus ve anemon çeşitlerinin de eklendiğini belirten Bağdatlıoğlu, bu ihracattan 4 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını kaydetti.

SEVGİLİLER GÜNÜ SADECE GÜL İLE ANILMAMALI

Antalya'daki çiçek üretiminin yüzde 95'inin ihraç edildiğini anlatan Bağdatlıoğlu, ihracattan geri kalan yüzde 5'lik payın da iç pazara sunulduğunu hatırlattı. Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti:

''Çiçek tüketiminin en yoğun olduğu dönem 14 Şubat Sevgililer Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Sevgililer Günü'nde iç pazar da çok hareketli. Çiçek üretiminin yüzde 95'ini ihraç ediyoruz. Geri kalan ürünü de aynı kalitede iç pazara veriyoruz.

Sevgililer Günü, iç pazarda sadece gül ile anılıyor. Halbuki dünyada sevgililer günü, kırmızı çiçekler ve içinde kırmızı çiçek olan buketlerle anılmaktadır. Türk sevgililer sadece kırmızı güle yönelmemeli, dünyada olduğu gibi tüm çiçeklere yönelmelidir.''

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ HAZIRLIĞI

Bağdatlıoğlu, 14 Şubat Sevgililer Günü'nden sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de çiçek tüketiminin arttığına dikkati çekti. Türk kesme çiçek üretici ve ihracatçılarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle hazırlıklara başladığını anlatan Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:

''Şimdi tüm ağırlığımızı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne verdik. Bu dönemde özellikle Doğu Avrupa ülkeleri Rusya, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan gibi ana pazarlara yöneldik. 40-50 milyon dal çiçek ihracatı planlıyoruz. Bu ihracattan da 4-5 milyon dolar döviz girdisi hedefliyoruz. Aynı zamanda Avrupa'da 18 Mart Paskalya tatili var. Bu dönem de Türk çiçekçiler için önemli bir pazar olacak.''

GÜL FİYATLARI 7-10 YTL'Yİ GEÇMEYECEK

Türkiye İnterflora Derneği tarafından iç piyasada gül fiyatlarının belirlendiğini ifade eden Bağdatlıooğlu, ''14 şubat Sevgililer Günü dolayısıyla iç pazarda gül fiyatları makul seviyede olacak ve 7-10 YTL'yi geçmeyecek'' dedi.