kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Barcelona’da devam eden Mobile World Congress’de yeni mobil trendler tartışılıyor

Türkler kısa mesaja 3 kat daha fazla ödeme yapıyor

TİMUR SIRT
AB Komisyonu'nun uluslararası dolaşımda konuşma ücretlerini düşürmesinden sonra operatörler 1 yılda 4.2 milyar Euro zarar etti. Komisyon kısa mesaj ücretlerinin de 10 Eurocent'e düşmesini istedi..
Barselona'da düzenlenen Mobile World Congress 2008'de AB Komisyonu'nun aldığı kararlarla açılıyor. Avrupa Birliği Bilişim Komisyonu geçtiğimiz yıl aldığı kararla AB üyesi 27 ülkenin uluslararası dolaşım konuşma ücretlerinin düşmesi sonucu operatörler 2007 yılında 4,2 milyar Euro zarar ettikleri açıklandı. AB Komisyonu konuşma ücretlerinden sonra AB 27 ülke arasında kısa mesaj gönderim ücretlerinin de 10 eurocent olması gerektiğini açıkladı. AB Komisyonu uluslararası dolaşım (Roaming) ücretleri konusunda gelen şikâyetler üzerine regülasyona gideceğini duyurmuştu.

KAYIPLAR ARTACAK
Alınan kararlar operatörlerin roaming gelirlerini olumsuz yönde etkiledi. AB 27 ülkede hizmet veren operatörler 2007 yılı içinde 4.2 zarara uğradığı tahmin ediliyor. Şimdi operatörlerin mesaj başına 10 Eurocent ücretin üstüne çıkamayacaklarını duyurulması yeni bir kayıp anlamına geliyor. AB Komisyonu'nun bundan sonraki indirim adımını veri iletişimi üzerine yapması bekleniyor. AB Bilişim Komisyonu Başkanı Vivienne Redding konuşma ve kısa mesaj ücretlerinden sonra operatörlerin veri iletişimi konusunda da dikkatli olması gerektiğini söylediği öğrenildi. AB ülkeleri arasında kısa mesaj ücreti 15 ile 40 Eurocent arasında değişiyor. Komisyon açıklamasında tüketicilerin kendi ülkesinde veri indirmek için ödediği ücretin AB üyesi diğer ülkelerden daha yüksek olmaması gerektiği vurgulandı.