kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

İGDAŞ'ın Alfagaz yolculuğu

Sayaç deyip geçmeyin! Sayaç işi sıradan bir iş değil ki? Ortada milyar dolarlık bir pazar ve paylaşılacak büyük bir rant var.
Konumuz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ . Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş'ın dört yılda beş genel müdür değiştirmesine neden olan doğalgaz sayaç ihalesinin öyküsünü yazacağız. Sakın ola, "Yahu neden söz ediyorsunuz filan!" demeyin. Kardeş şirketi yasaklı, kendisi yasaksız bir şirketin yolculuğunu anlatacağız.
Şirketin adı, Alfagaz...
Alfagaz, doğalgaz sayacı üretiyor. Diğer adı Elektromed Elektronik Sanayi ve Sağlık Hizmetleri Limited.
Bu şirketlerin sahibi, Bilal Şahin'i tanımayan çoktur. Ama Alfagaz'ın kardeş şirketi MVM'yi bilmeyen yoktur.
Bu şirket iki yıl önce Şirinevler'de açtığı çukuru kapatmayı unutunca, 5 yaşındaki küçük Dilara annesinin elinden kayıp çukura düşüp ölmüştü. Bu acı olay sonucu İstanbul Büyükşehir Belediyesi, MVM'nin ihalelere girmesini yasaklamıştı.
MVM yasaklı!..
Fakat patron Şahin rahat!..
Çünkü Şahin, kurucuları arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski bakan Abdülkadir Aksu, Ali Coşkun ile Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in de bulunduğu Birlik Vakfı'nın kurucularından birisi. Yasak, Şahin'in her şirketini kapsamıyor ki.
O yüzden, Alfagaz-Elektromed rahat. Ben de ister istemez 29 Ocak'ta İGDAŞ'ın açtığı 140 bin adetlik doğalgaz sayacı ihalesine odaklandım.
İhaleye, Kale Grubu'na bağlı Kalekalıp başta olmak üzere, Elginkan Holding şirketlerinden ECA ve Alfagaz-Elektromed katıldı. Elbette Manas ve Fiogaz'ı da unutmamak lazım. İhale yarışmasını Alfagaz-Elektromed önde bitirdi. Ancak, ihale sonucu iş kilitlendi. Niye mi?
Çünkü Alfa-Elektromed, ihale şartnamesinde iki noktaya takıldı. Birincisi, TSE Belgesi yoktu. İkincisi, AB'ye uyumlu AT-1 Belgesi'nde durum karışıktı.
İddia o ki, ihale sonuçlanır sonuçlanmaz İGDAŞ yöneticileri ihaleyi alan AlfagazElektromed şirketinin yetkililerini çağırmış. "Lütfen şartnameye uygun davranın!" diye uyarıda bulunmuş. Nedeni açıklanmıyor ama bu uyarı üzerine ortalık birbirine girmiş. İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi'nin görevinden alınması da bu ihaleye bağlanıyor.
Ortaya her gün yeni bir iddia atılıyor.
Kafamız karıştıkça karışıyor.
Öyle ya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ihale şartnamesine uygun davranmayan bir şirkete nasıl olur da ihaleyi verir?
Sonuçta şartnameye uygun davranmamak ihalenin iptali anlamına gelmez mi?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın bir an önce açıklama yapması şart. İGDAŞ, yakında özelleşecek, hisselerinin büyük bölümü halka arz edilecek. Şeffaflık önemli!..
Duyurulur.