kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çinlileri Mardin'e getirdi 2'nci fabrikaya karar verdi

ŞAH TANYERİ
Mardin'in Nusaybin ilçesinden hırdavatçı İsmail Kaya, Çinli 2 ortakla memleketinde ortak kilit fabrikası kurdu. Mardin OSB'deki fabrikada 8'i evli çift 17 Çinli ile 73 Türk işçi çalışıyor..
Rekabet gerekçesiyle bazı Türk şirketleri yatırımlarını Çin ve Mısır gibi ülkelere yönlendirirken, Mardin'in Nusaybin ilçesinden hırdavatçı İsmail Kaya, Çinliler'i Türkiye'de üstelik memleketi Mardin'e yatırıma ikna etti. Çoğunluk hissesi Çinliler'e ait 2.5 milyon dolarlık kilit fabrikasının ardından suyla ilgili vana, musluk gibi malzemelerin üretimi için 3 milyon dolarlık yeni bir yatırım planlanıyor. Kaya'nın Çinliler'le ticari geçmişi 1990'lı yılların başına kadar gidiyor. Mardin'in Nusaybin ilçesinden Kaya, uzun yıllardır sürdürdüğü vana, musluk, elektrikli ev aletleri, matkap, kilit gibi Çin menşeili hırdavat malzemelerini Dubai ve Beyrut üzerinden temin ederken, bir gün Çin'e gitmeye karar verir. Çin dururken, ikinci, üçüncü ülkeler üzerinden ticaret anlamsız gelmiştir. Kalkar, Nusaybin'den Çin'e gider. Sanayi üretim merkezi Guangzhou ve şirket ofislerinin bulunduğu Ningbo'da aradığını bulur, temasları kurar. Diğer seyahatlerinde Nusaybin esnafına yol göstermek için onları da Çin'e götürür. İlişkiler gelişir.

GÜMRÜK ZORLADI FABRİKA KURDU
Ancak son yıllarda Çin'den ithal kapı kilidi göbeklerinin yurda girişinde gümrüklerde sıkıntılarla karşılaşır. "Madem yasaklanıyor, burada üretirim" diye fabrika yatırımına karar verir. Ticaret yaptığı 2 Çinli, "Gelin bu işi ülkemde yapalım" teklifini kabul eder. Çinli işadamları Rukang Kong ve Zhejiang Xiaotao'nun yüzde 33'er, İsmail Kaya'nın yüzde 34 ortaklık payıyla 2005 yılında fabrika Mardin OSB'de kurulur. Makineler Çin'den getirtilir. 20 bin metrekare arazi üzerinde yaklaşık 5 bin metrekare kapalı alanda faaliyete geçen fabrikada, 90 işçi çalışıyor. İşçilerden 17'si Çinli. 8'i evli çift. Ustabaşı düzeyindeki Çinliler, asgari ücret alıyor ve masrafları karşılanıyor. Çinli ortaklar, işçilerin ailelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı oluyor.