kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Piyasa içeriden vuruldu, $ 1.23 oldu

Faiz bir anda 0.40 puan sıçradı, fonlama faizinin üstüne çıktı, yüzde 17'yi gördü. Dolar, önceki hafta başlayan yükselişini sürdürdü ve 1.21'den 1.23 YTL'ye, Euro ise 1.74'ten 1.78 YTL'ye kadar çıktı Global kriz en fazla borsada etkili olurken, dün, şimdiye kadar dimdik duran faiz ve döviz cephesi de türban düzenlemesi yabancı yatırımcıyı korkutmaya başlayınca çözülmeye başladı..
ABD'de mortagage krizi ile başlayan global likidite sıkıntısı şimdiye kadar en fazla borsada etkili olmuşken dün faiz ve döviz cephesinde de sarsılmalar başladı. Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faizini son bir ayda iki kez (toplam 0.75 puan) indirmesine rağmen yerinde sayan bono faizi, dün yaklaşık yarım puan yükseldi; yüzde 16.76 olan fonlama faizinin de üstüne çıkarak yüzde 17'yi buldu. Faiz bu düzeyi 4 ay önce görmüştü. Gösterge kâğıt olan 7 Ekim 2009'dan daha uzun vadeli kağıtların faizi yüzde 16.50'den 17.50'ye kadar yükseldi. Dolar da geçen hafta yüzde 2.6 artarak 1.18 YTL'den 1.21 YTL'ye geldikten sonra dün ise 1.23 YTL'ye çıktı. Euro, paritenin 1.45'e gerilemesinin de etkisiyle 4 kuruş yükselerek 1.74'ten 1.78 YTL'ye fırladı. Borsa da düşmeye devam etti ve yüzde 1.47'lik inişle 41 bin 342 puana geriledi. Piyasa uzmanları, bu etkinin türban sorununun bir politik çatışma getireceği korkusuyla yabancıların Türkiye'den çıkmasına bağladı. Analistler, Türkiye piyasalarındaki tedirginliği türban konusunun tırmandırdığına dikkat çektiler ve hükümetin seçimlerden sonra ekonomik reformlar yerine türban konusuna öncelik vermesinin yabancı yatırımcı açısından da endişe verici olduğunun altını çizdiler.

ZARAR 400 MİLYAR'I BULABİLİR
Yılbaşından bu yana ABD'nin Dow Jones Endeksi yüzde 8.2 düşerken Nasdaq ise yüzde 13.9 düştü. Oysa, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 26 ile yılbaşından bu yana en fazla değer kaybeden borsa oldu. Uzmanlar, cari açığı borçlanarak sağlayan tek gelişmekte olan ülke konumundaki Türkiye'de borçlanma kanalları tıkanınca büyümeye yönelik endişelerin arttığını kaydederek, "Şirketlerin ve devletin kredi yeterliliği borçlanmaya ve büyümeye yetmeyebilir endişesi doğdu. Şirketler bankalar kanalıyla kredi bulmaya çalışsa bile maliyetleri artacağı için kârlılıkları azalacak. Özellikle hisse senetleri bu nedenle düşüyor" şeklinde görüş bildirdiler. Bütün bu gelişmeleri tetikleyen ise hafta sonu Tokyo'da gerçekleştirilen G-7 ülkeleri toplantısı sonrası global ekonomiye ilişkin ortaya konan mortgage krizinin finans sektörüne etkisinin 400 milyar doları bulacağına dair açıklama oldu. Dünya piyasalarının yeni haftaya panikle başladı. Ancak Avrupa ve gelişmekte olan ülkeler gün içinde kayıplarını azalttı.