kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP Başkanvekili Okay: Ahlak polisi görevlendirmek gerekecek

Yeni Haber
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa değişikliğine ilişkin kanun yürürlüğe girdikten sonra üniversitelerde kimin başını nasıl bağladığını belirlemek için İran'daki gibi ahlak polisinin görevlendirilmesi gerekeceğini ifade ederek,''Ancak zahmet etmesinler, Anayasa Mahkemesi iptal eder'' dedi.

Okay, TBMM Genel Kurulunda 9 Şubat cumartesi günü kabul edilen, başörtüsüne üniversitelerde serbestlik getiren anayasa değişikliğine ilişkin soruları yanıtladı.

Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Anayasa Mahkemesine düzenlemenin iptali için başvuruda bulunacaklarını bildiren Okay, başvuru dilekçesinde DSP'li milletvekilleri ile Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in de imzasının yer alacağını kaydetti.Okay, Anayasa değişikliğinin bu haliyle, başörtüsünü üniversitelerde serbest bırakmayacağını, kanunla düzenleme yapılması gerektiğini savunarak, Yükseköğretim Kanununun Ek 17. maddesinde yapılacak bir değişikliği de Anayasa Mahkemesine götüreceklerini belirtti. Okay, Ek 17. maddenin de Anayasa değişikliği gibi Anayasanın 2. maddesine aykırı olduğunu ifade etti.

Üniversitelerde kimin başını nasıl bağladığını belirlemek için İran'daki gibi ahlak polisinin görevlendirilmesi gerekeceğini ifade eden Okay,
''Ama zahmet etmesinler, bu düzenleme Anayasa Mahkemesince iptal edilir'' dedi.

''GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA''

Rektörlerin, inisiyatif kullanarak başörtüsünü üniversitelerde serbest bırakması halinde, ''görevi kötüye kullanma'' suçunu işleyeceklerini ileri süren Okay, böyle bir durumda, üniversitelerin işlemlerine karşı idari yargıda ve Danıştayda dava açılabileceğini söyledi.Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yasayı onaylamakta çok fazla gecikmeyeceğini, daha önce de ''onaylarcasına açıklamalarda'' bulunduğunu savundu.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve bazı AK Parti'lilerin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın geçen hafta yaptığı grup konuşmasına yönelik eleştirilerine de yanıt veren Okay, AK Parti'nin, dine ilişkin söylemde bulunmayı, sadece kendi tekellerinde gördüğünü söyledi. Okay, Baykal'ın, tartışılan bir konuya ilişkin toplumu, sosyolojik açıdan bilgilendirmek için din adamlarının açıklamalarından alıntı yaptığını vurgulayarak, ''AK Parti yöneticileri, ülkeyi ve tolumu germe ve bölmenin suçluluğunun telaşındalar' dedi.

CİHAN