kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ALMANYA ŞIKLIĞI Başbakan’a Almanya gezisinde eşlik eden Emine Erdoğan Köln’de şıklığıyla dikkat çekti.

Newsweek: Erdoğan Türkiye'nin Batı ruhu

ANKA/DIŞ HABERLER
Newsweek dergisi Başbakan Erdoğan'ın AB veya karşıtlarının tepkilerine rağmen Türkiye'yi Batı'ya yönlendireceğini yazdı..
Newsweek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ikinci kez geniş yer verdi. Başbakan'ın AB reformları konusunda takındığı tavrı öven dergi, Erdoğan'ı "Gerçek Türk Mümini" diye tanımladı. "Türkiye, AB'nin veya Erdoğan karşıtlarının tepkileri ne olursa olsun, tramvayı Batı'ya doğru yönlendirmeye devam edecek" ifadesini kullandı. Newsweek, Avrupa baskısındaki haberinde, "Türkiye'nin batı ruhu" olarak tanımladığı Erdoğan için "Ölüm cezasını kaldırdı, askerin siyaset üzerindeki gücünü sınırladı. Kürt kültürü ve dili üzerindeki kısıtlamaları gevşetti. Ancak Erdoğan, Türkiye'nin katettiği mesafeyi övmek yerine AB liderlerinin olumsuz tavrıyla karşılaştı. Buna rağmen yolundan vazgeçmedi. Daha büyük bir ikinci reform paketi hazırlıyor" diye yazdı. AK Parti'nin ülkenin siyasi sistemini tamamen reform edecek bir çaba başlattığına dikkat çeken yazıda bu çabanın merkezinde yeni anayasanın bulunduğuna işaret edildi. Erdoğan'ın yaklaşımında ekonominin de önemli bir faktör olduğunu belirten Newsweek, Türkiye'nin geçen yıl 20 milyar dolarlık yabancı sermaye çektiğine işaret etti.

SİYASİ UYANIŞ
Erdoğan ve Abdullah Gül'ün siyasi kariyerlerinin büyük bölümünde Türk İslamcılarının, Avrupa ve Batılı değerler konusundaki derin kuşkularını paylaştığını yazan dergi, ancak Erdoğan'ın "Siyasi İslam'ın Türk devleti gibi modernleştirilmeye ihtiyacının olduğunu anladığını, bu "siyasi uyanış"a 2001 ekonomik krizin de katkıda bulunduğunu öne sürdü. Erdoğan'ın 'AB'ye yönelik reformları dini gündemi ilerletmek için araç olarak kullandığı' suçlamalarına maruz kaldığını belirten dergi, "Erdoğan Brüksel, kendi partisindeki muhafazakâr dindar taban, asker, yargı ve bürokrasi içindeki sayıları az ama ultralaik kesimler arasındaki dar patikadan geçmeye çalışıyor" diye yazdı. Erdoğan'ın anayasa reformuna ifade özgürlüğü (301'in kaldırılması) yerine türban yasağından başladığı için sert eleştirilerinin hedefi olduğuna dikkat çekti.

BALANS AYARI
"Erdoğan şimdi çok büyük bir balans ayarı ile karşı karşıya. AB reformları mı, yada parti tabanının istediği reformlar mı?" diye soran dergi, "Türkiye, AB'nin veya Erdoğan karşıtlarının tepkileri ne olursa olsun, tramvayı Batı'ya doğru yönlendirmeye devam edecek" ifadesini kullandı.