kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

3.köprünün güzargahı belli

Yeni Haber
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprünün güzergahının belirlendiğini ancak spekülatörlere fırsat vermemek için açıklamak istemediğini söyledi.

Yıldırım, ''Üçüncü köprü ve onun güzergahı, mevcut köprülerin daha kuzeyinde olacak, o kesin'' dedi. Doğuş Otomotiv-Akfen-TÜV SÜD konsorsiyumu TÜVTURK tarafından yaptırılan araç muayene istasyonunun açılış töreni için Trabzon'a yaptığı gezi sırasında bir grup gazeteci ile sohbet eden Yıldırım, ''Yap-İşlet-Devret'' modeli ile yapılacak ''İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi''nin Yüksek Planlama Kurulu'nda onaylandığının hatırlatılması üzerine, altyapı yatırımlarının maliyeti yüksek ve geri dönüşünün çok uzun olduğunu anlattı. Kamu kaynakları ile bu yatırımları gerçekleştirmenin mümkün olmadığını ifade eden yıldırım, altyapı yatırımlarında özel sektörün sermaye ve tecrübe birikimini değerlendirmek gerektiğini söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti:

''Bu yüzden temel altyapı projelerini kamu-özel sektör işbirliği ile yapmayı teşvik ediyoruz. Bu amaca yönelik olarak Yap-İşlet-Devret Kanununun alanını genişlettik, yeni boyutlar getirdik. bu da önümüzdeki hafta Parlamentoda görüşülecek. Bu kanun çıkınca bu konudaki bütün engeller ortadan kalkmış olacak. Bunun ilk uygulamasını da YPK kararı çıkan İstanbul-İzmit Körfez Geçişi-Bursa-İzmir Otoyolunda uygulayacağız.Buna benzer başka altyapı projeleri de var. 3. Boğaz Köprüsü ve Çanakkale Geçişi, Ankara-İzmir, Eskişehir-Bursa, Denizli-Antalya, Ankara-Adana otoyolları var sırada. Demiryollarında önemli projeler var. Amacımız, Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak, insanımızın yaşam kalitesini yükseltecek bu büyük projeleri daha fazla zaman kaybetmeden gerçekleştirmek.''

''İstanbul Boğazına yapılacak 3. köprünün güzergahı belli oldu mu?'' sorusu üzerine, güzergah alternatiflerinin hepsinin değerlendirildiğini, çevresel etki değerlendirmelerinin de yapıldığını ifade eden Yıldırım, ''Alternatiflerden birine karar verildi. Ama onu açıklamayalım. Spekülatörlere fırsat vermeyelim. Üçüncü köprü ve onun güzergahı, mevcut köprülerin daha kuzeyinde olacak o kesin. Ama nokta olarak şu anda ifade etmemizin bir yararı yok'' diye konuştu.

Yıldırım, ''TCDD'nin Haydarpaşa Garı ve Limanı'nı kapsayan projesi, yargı kararı ile ortada mı kaldı?'' sorusuna, ''Ortada kalan bir şey yok. Yargı kararı doğrultusunda çalışmalar devam ediyor. Tabii ki orayı Özelleştirme İdaresi yapacak. SİT alanı olarak bazı yerler tescil edildiği için SİT alanına uygun planlamaları yapıldı, projeleri hazırlandı. Belediyede onayları yapıldı. Bundan sonra adım adım o işler yapılıp gerçekleştirilecek'' yanıtını verdi.

AA