kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP Başkanvekili Bozdağ: Rektörler ister uygular ister yasayı bekler

Yeni Haber
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişiklikten sonra üniversitelerde başörtüsü yasağının devam edip etmeyeceğinin rektörlerin takdirinde olduğunu söyledi. Bazdağ, Ek 17. madde içinde uygulamaya bakacaklarını kaydetti.

TBMM'de gazetecilerin, "Anayasa değişikliğinden sonra başörtülü öğrenciler üniversiteye girebilecek mi? Ek 17. maddede değişikliğe gerek var mı?" şeklindeki soruya cevap veren Bekir Bozdağ, bunun uygulayıcıların takdirinde olan bir konu olduğunu söyledi. Anayasa'da yapılan bazı değişikliklerin doğrudan uygulanabileceğini, bazılarının ise ancak yasal düzenlemeden sonra uygulanabileceğini vurgulayan Bekir Bozdağ, bu konunun rektörlerin takdirinde olduğunu kaydetti. Bozdağ, uygulayıcıların istedikleri takdirde Anayasa değişikliğini yeterli bulup bunu uygulayabileceklerini, veya kanunu bir düzenlemenin yapılmasını bekleyebileceklerini, bunun tamamen rektörlerin takdirinde olduğunu kaydetti.

Üniversiteler arasında farklı uygulamaların olmasının kaosa neden olup olmayacağının sorulması üzerine Bekir Bozdağ, 1998 yılına kadar üniversitelerde başörtüsü yasağı konusunda farklı uygulamalar olduğunu, bazı üniversitelerde yasak varken bazılarının başörtülüye izin verdiğini, bunun da bir kaosa neden olmadığını ifade etti. 1989 ve 1991'de başörtüsüyle ilgili kararlara rağmen 1998 yılında yayınlanan kılık kıyafet genelgesine kadar bazı üniversitelerin bu konuda yasakçı, bazılarının ise özgürlükçü tavır sergilediğini, bunun da kaosa neden olmadığını vurgulayan Bekir Bozdağ, "Bu tamamen uygulamaya bağlı bir konudur. Uygulamacıların değerlendirmesinden sonra uygulamanın nasıl olacağına hep beraber bakacağız" şeklinde konuştu.

Uygulamada başörtüsüne üniversitelerde engel çıkmaması durumunda Yüksek Öğrenim Kanunu'nun Ek 17. maddesinde yapılacak değişikliğe ihtiyaç duyulup duyulmayacağının sorulması üzerine Bekir Bozdağ, EK 17. maddedeki değişikliğin, başörtüsü özgürlüğüne karşı çıkan çevrelerin çekinceleri doğrultusunda hazırlandığını söyledi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski Başbakan Bülent Ecevit ve bazı eski YÖK Başkanları'nın açıklamalarını hatırlatan Bozdağ, Ek 17. maddedeki düzenlemenin, bu çevrelerin çözüm önerilerinden yola çıkılarak hazırlandığını kaydetti.

CİHAN