kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Alperenlerin anahtarı bende"

Yeni Haber
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın üçüncü duruşması Beşiktaş'taki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Aralarında tetikçi O.S, azmettirici Yasin Hayal ve "büyük abi" Erhan Tuncel'in bulunduğu sekizi tutuklu 19 sanıklı davanın üçüncü duruşmasında, Hayal ve Tuncel'in ifadeleri alınıyor. Ayrıca cinayeti işlediği tarihte 18 yaşından küçük olan O.S'nin kemik yaşı belirlenecek.

GERİLİMLİ BAŞLADI

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin olarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüşülen davanın üçüncü duruşması gerilimli başladı.

Dava için Beşiktaş'taki adliye binasının çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, çevre binalara da keskin nişancılar yerleştirildi. Saat 9.30'da başlaması planlanan duruşma, yargı sisteminde ilk kez uygulanan "dijital konferans sistemi" provaları nedeniyle saat 11.00'de başladı. Duruşmanın yaklaşık iki buçuk saat süren ilk bölümünde Erhan Tuncel ve Trabzon Alperen Ocağı eski Başkanı Mustafa Öztürk'ün ifadeleri alındı.

DURUŞMANIN İLK BÖLÜMÜ SONA ERDİ


Duruşmanın ilk bölümünde yaşananlara ilişkin notlar şöyle:

-Erhan Tuncel, "Bize 'çocuklar' diyor. Başımıza azize kesildi. Bizim en ağır cezayı almamız için uğraşıyorlar" dedi.

-Dink'in avukatlarından Fethiye Çetin, Erdal Doğan ve Ergin Cinmen'in duruşma süresince gazetecilere bilgi verdiğini söyleyen Tuncel, "Dink'in avukatları basına kapalılık ilkesine uymuyor" diyerek avukatların duruşmadan atılmasını istedi. Tuncel, müdahil avukatların sorularına yanıt vermeyeceğini söyledi.

-Daha önce emniyetteki ifadeleri de okunan Tuncel, "Bana ne dedilerse onu yaptım. Niyetim kötü olsa cinayeti ihbar etmezdim. Ben ihbar ettim" diye konuştu.

-Trabzon Alperen Ocakları eski Başkanı Mustafa Öztürk ile Erhan Tuncel arasında söz dalaşı yaşandı. Tuncel, "Erhan para için arkadaşlarını sattı. Alperenlerden niye kovulduğunu kendisine bir sorun diyen" Öztürk'e "Ne kovulması Alperenlerin anahtarı bende" diye karşılık verdi.

-Duruşma sırasında Yasin Hayal'in Rakel Dink ve Dink'in yakınlarına el kol hareketleri yaptığı, gülümsediği görüldü. Bunun üzerine mahkeme heyeti Hayal'i uyardı.

-Yargı sisteminde ilk kez uygulanan dijital konferans sistemi sorunsuz uygulandı. Avukatların, tanıkların ve mahkeme heyetinin konuşmaları 10 mikrofon ve iki kamera aracılığıyla kaydedildi. Duruşmaya başlamadan önce kayıt provası yapıldı.

-Avukatlar kayıt nedeniyle konuşmalarına başlamadan önce adlarını ve soyadlarını belirttiler. Avukatların kimi zaman adını söylemeyi unutması ve mahkeme heyet başkanı tarafından uyarılması gülüşmeler neden oldu.

-Duruşmada 20'ye yakını sanık avukatı olmak üzere yaklaşık 90 avukat hazır bulundu.

-Yasin Hayal'n avukatı Fuat Turgut ile Ali Bayramoğlu arasında kısa süren bir gerginlik yaşandı. Bayramoğlu, duruşmaya ara verildiği sırada yanından geçen Turgut'a "Şuna bak" dedi. Turgut ise Bayramoğlu'na dönerek "Etnikçi pislikler" diye bağırdı.

-Sanık avukatları duruşmayı izleyen milletvekillerinin ve AB yetkililerinin duruşma salonundan çıkarılmasını talep etti. Avukatların bu talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilmedi.

-Duruşmaya ara verildiği sırada basına açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Dink davası ile ilgili olarak bir araştırma ve inceleme konusyonu kurduklarını, davanın takipçisi olacaklarını söyledi. Mengü, cinayetin "üç beş çocuğun" yaptığı bir olay olduğuna inanmadıklarını dile getirdi.

"LAGENDİJK'İ FEHRİYE ERDAL DAVASINDA DA GÖRMEK İSTERDİK"

-CHP'li Mengü, Lagendijk'in duruşmaya katılmasını olumlu bulduklarını belirterek, "Ancak, onları Fehriye Erdal davasında da görmek isterdik. Kendi ülkelerindeki hukuk facialarını da izlemeleri gerekiyor" dedi.

- Duruşmaya, verilen yemek arasının ardından devam edilecek.


TÜRKİYE'DE İLK KEZ "DİJİTAL KONFERANS SİSTEMİ"


Yerli ve yabancı basın mensuplarının büyük ilgi gösterdiği duruşma yargı sistemi açısından da bir ilke sahne oluyor.

Duruşmada Türkiye'de ilk kez "dijital konferans sistemi" kullanılıyor. Duruşma salonunda bulunan iki kamera ve 10 mikrofon ile sanıkların, avukatların ve mahkeme heyetinin tüm konuşmaları sesli ve görüntülü olarak kayda alınıyor. Duruşma salonunda bulunan bir ekran vasıtasıyla da görüntüler salonda bulunanlar tarafından da izlenebiliyor. Böylelikle bir davada ilk kez yazılı tutanak yerine görüntülü ve sesli kayıt kullanılıyor. Ancak daha sonra kayıtlardaki konuşmalar tutanaklara aktarılıyor.


AP KARMA PARLAMENTO KOMİSYONU EŞBAŞKANI LAJENDİK DE MAHKEMEYE GELDİ


Dink'in sevenleri duruşma için sabah erken saatlerden itibaren Beşiktaş'taki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi önüne toplanmaya başladı. Duruşmayı izlemek üzere ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, AKP İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, Avrupa Parlamentosu (AP) Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lajendik, Ali Bayramoğlu, Kürşat Bumin, Etyen Mahçupyan, Ahmet İnsel, Ömer Laçiner, Osman Kavala ve Sırrı Süreyya Önder de Adliye önüne geldi. Mahkeme binasına önce sanıkları taşıyan cezaevi arabaları ulaştı. Sanıkların içeriye sokulmasından bir süre sonra Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kızı Delal ve kardeşi Lervant da kendilerini taşıyan araçla Adliye önüne geldiler.

MİLLETVEKİLİ BAHÇEKAPILI: "ADALETİN YERİNE GELECEĞİNDEN BÜYÜK KUŞKU DUYUYORUZ"

Duruşma öncesinde milletvekilleri, akademisyenler ve yazarlardan oluşan Hrant Dink Duyarlılık Gurubu da kısa bir basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı okuyan AKP İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, Dink'in öldürülmesinin vicdanlarda derin bir yara açtığını, davanın tüm arka plan bağlantılarına korkusuzca ulaşılmasının vicdani açıdan asgari bir görev olduğunu söyledi. Dink davasının simgesel bir dava olduğunu vurgulayan Bahçekapılı, "Bu dava şeffaf bir yönetim ve mutlak bir düşünce özgürlüğü adına sahiplenilmelidir. Üzerinde yaşadığımız toprakların paylaşmacı kültürel mirasına layık olmak için sahiplenilmelidir" dedi. Bahçekapılı, adil bir mahkeme süreci için toplumsal meşruiyete ve siyasi seferberliğe ihtiyaç olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Aksi halde daha önceki kötü örnekleri de hatırlayarak adaletin yerine geleceğinden büyük kuşku duyuyoruz. Bu nedenle vicdanımızın sesini dinleyerek yola çıkan bizlerin esas talebi Hrant için, Türkiye için adalettir. Bizler bu adalet gerçekleşene, kendi vicdanımız karşısında başımız dik durabilene kadar bu gayreti sürdüreceğiz. Düşüncenin yargılanmadığı ve cezalandırılmadığı, düşünceleri yüzünden insanların hedef haline gelmediği bir Türkiye için bu lekenin silinmesi gerekiyor."

8 MİLLETVEKİLİ MAHKEMEYİ DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK İZLEYECEK

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras duruşmayı Hrant Dink Duyarlılık Gurubu olarak 8 milletvekilinin de izleyeceğini söyledi. Uras, bu konuda gereken iznin mahkeme heyetinden alındığını, milletvekillerinin ikişerli gruplar halinde duruşmayı izlemek üzere duruşma salonunda dönüşümlü olarak yer alacağını belirtti.

Hrant Dink Duyarlılık Gurubu milletvekilleri Ayşenur Bahçekapılı, Ufuk Uras, Burhan Kayatürk, Hüsnü Tuna, Akın Birdal, İbrahim Yiğit, Mehmet Domaç, Nursuna Memecan ile Adalet Ağaoğlu, Ahmet İnsel, Ali Başyramoğlu, Cengiz Çandar, Can Paker, Etyen Mahçupyan, Fethiye Çetin, Kürşat Bumin ve Sırrı Süreyya Önder'den oluşuyor. DTP'li Akın Birdal'ın Almanya'da bulunması dolayısıyla Birdal'ı DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız temsil ediyor.

Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut da mahkeme salonuna girişinde gazetecilerin yoğun ilgilsi ile karşılaştı. Geçtiğimiz günlerde Ergenekon kapsamında gözaltına alınan Turgut, gazetecilerin soruları üzerine, "Herhangi bir açıklama yapmayacağım, bu sefer de başka bir uydurma terör örgütü üyeliğinden beni tutuklarlar" dedi.

AJANSLAR