kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Merkel:Geçerli olan ahde vefadır

Yeni Haber
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecinde federal hükümet açısından geçerli olanın ahde vefa olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Berlin'de Merkel ile görüştü. İki lider görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı düzenledi. Fransa'daki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) kongresine katıldığını hatırlatılarak burada Türkiye'nin AB üyeliğine karşı ifadeleri kullandığı hatırlatıldı.

Merkel, "Ortak partimiz olan UMP'nin kongresine katıldım. Avrupa konularına değindik. Benim partim de tam üyelik açısından Türkiye'nin tam üyeliği açısından belli eleştirerl tavırları savunmakta. İmtiyazlı ortaklı savunmakta. Fakat ben ahde vefa dedim. AB içinde hükümet tarafından verilen kararın ardından gelen hükümet tarafından da savunulduğunu söyledim. Bizim dönem başkanlığı dönemimizde 3 yeni başlıkta müzakereler başladı." dedi. Fransa-Almanya ve Türkiye'nin katılımı ile yapılacak zirveye ilişkin de konuşan Merkel, "Üçlü zirve dersek tam tarih verilerek kararlaştırılmış değil. Belli bir öngörülebilirlik kazandırmak istiyoruz bu sürece. Bir görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz. Önümüzde uzun bir yol olduğunu biliyoruz. Bu yol içerisinde sürekli güvensizlik olsun istemiyoruz. Birbirimizi daha iyi tanımak istiyoruz. Yolu öngörülebilir bir yol haline getirmek istiyoruz. Federal hükümet açısından kesinlikle ahde vefadır geçerli olan. Bunu sürdüyoruz." şeklinde konuştu.

Başörtüsüne ilişkin bir soruya Merkel, "Eyaletlerimizde farklı yasalar var. Bugün mesela öğrencilerin arasında birçoğunun başörtüsü olduğunu gördük. Ama öğretmenler mesela resmi bir makama sahip olanların başörtüsü takması genelde mümkün değil. Şimdi AB'ne üyelik ve müzakereler açısından bunun herhangi bir yansıması yok." şeklinde konuştu.

cİHAN