kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İlçelere yerel seçim düzenlemesi

Yeni Haber
Son sayımda nüfusu 2 binin altında çıkan belediyelerin kapatılması, bazı beldelerin ilçe olması ve bazı ilçelerin de bölünmesini öngören yasal düzenleme için tüm bakanlar ve milletvekilleri kendi bölgeleriyle ilgili hazırladıkları raporları AKP Genel Merkezi'ne sunmaya devam ediyorlar.

AKP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi başkanlığında oluşturulan heyetin üzerinde çalıştığı raporlarda, tüm illerin ve ilçelerin nüfus değişiklikleri, yapıları, ulaşım durumları, 22 Temmuz seçimlerinde alınan oylar ilçe ve beldelere kadar ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Verilen raporlar doğrultusunda hangi ilçelerin bölüneceği, hangi beldelerin ilçe yapılacağı kararlaştırılacak. Konuyla ilgili sık sık her bölgenin milletvekilleri ve bakanlarıyla Genel Merkez'de toplantılar yapılıyor ve öneriler dinleniyor.

KADIKÖY KESİN, ÇANKAYA BELLİ DEĞİL

Yerel seçimler öncesinde yapılan tartışmalı düzenlemenin 2009 yılında yapılacak olan seçimlere yetişmesi için gelecek aya kadar yasalaşması gerekirken, yasa taslağı üzerindeki çalışmada sona yaklaşıldığı. Özellikle CHP'nin güçlü olduğu ilçelere yeniden şekil verecek olan düzenleme kapsamında Kadıköy'ün Kadıköy ve Erengazi olarak ikiye bölünmesi kesinlik kazanırken Ankara Çankaya'nın ne şekilde bölüneceğine ilişkin çalışma sürüyor. Bu iki ilçe dışında Eminönü Fatih'e bağlanacak, Samandıra, Esenyurt ve Sarıgazi beldeleri ise ilçe olacak.

KAMU BİNALARI İÇİN YER SIKINTISI

Mülki amirlerin de görüşlerinin alındığı düzenlemeyle ilgili ortaya çıkabilecek sıkıntılar da AKP'de masaya yatırılıyor. Özellikle büyükşehirlerde kurulacak yeni ilçelerde kamu binaları için yer sıkıntısı aşılmaya çalışılıyor. Kapatılacak belediyelerde çalışan personelin ise bakanlıklara kaydırılacağı öğrenildi.

DÜZENLEME NELER GETİRİYOR

Başta İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde seçimlerin seyrini değiştirecek olan değişikliğe göre nüfusları 2 binin altında olan 869 belediyenin yanı sıra 30 ilk kademe belediyesi kapatılacak. Böylece 3 bin 215 olan belediye sayısı 2 bin 216'ya düşecek. Buna göre belediyelerle mevcut imkanlarıyla birlikte İl Özel İdareleri'ne "şube" yapılacak. Belediyecilik hizmeti de idare tarafından sağlanacak. Ayrıca, kapatılacak belediyelerin İller Bankası payı ise 10 yıl süreyle İl Özel İdaresi'nin hesabına yatırılacak.

TÜRKİYE 13 BÖLGEYE AYRILDI

Bir taraftan yerel yönetimlere yeni şekil veren AKP, bir taraftan da 2009'da yapılacak yerel seçimlere hazırlanıyor. Yerel seçimler için Türkiye; İstanbul, Ankara, Konya, Denizli, Bursa, Adana, Sakarya, Kayseri, Samsun, Rize, Erzurum, Van ve Malatya bölgeleri olmak üzere 13 bölgeye ayrıldı. İzmir, Diyarbakır ve Çankaya gibi bölgelere özel önem verilen çalışmalar kapsamında Yerel Yönetimler Siyaset Akademisi de partililere yerel yönetimler konusunda eğitim vermeye devam ediyor.

(ANKA)