kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İtidal çağrısı olumlu

Yeni Haber
Ludwigshafen'deki yangın faciası Alman basınında yankı bulmaya devam ederken, Alman gazeteleri Başbakan Erdoğan'ın facia alanını ziyaret etmesine geniş yer ayırdı. Gazeteler genel olarak Erdoğan'ın itidal çağrısını olumlu bulduklarını yazdılar.

FRANKFURTER RUNDSCHAU: "YANGIN ERDOĞAN'IN RESMİ ZİYARETİNİ GÖLGELEDİ"

Frankfurter Rundschau gazetesi, Ludwigshafen yangınının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya resmi ziyaretini gölgelediğini yazdı. Gazete, yangının nedeninin ırkçı saldırı çıkması halinde, Türkiye ve Almanya ilişkisini olduğu gibi Almanya'da iki toplumun beraber yaşamını olumsuz etkileyeceğini belirtti.

WİESBADENER: "ERDOĞAN'IN İTİDAL ÇAĞRISI OLUMLU"

Wiesbadener Zeitung gazetesinin yorum sütunlarında ise Almanya'daki Türk toplumu temsilcilerinin ve Erdoğan'ın vatandaşlara itidalli davranma çağrısında bulunmaları olumlu olarak değerlendirildi. Gazete, Alman yetkililerin yangın soruşturmasında Türk uzmanlarla çalışmasının da Türkiye'ye verilmek istenen bir güven mesajı olduğuna değindi.

NEUE PRESSE: "TÜRK MEDYASININ ABARTISI DURUMU ZORLAŞTIRIYOR"

Neue Presse gazetesinin konuyla ilgili yorumu ise şöyle oldu:
"Almanya'da yaşayan çoğu Türk'ün yangından dolayı endişeye kapılması anlaşılır bir durum. Zira Mölln ve Solingen yangınlarını unutulmadı. Ne yazık ki Ludwigshafen'deki yangının ırkçı bir saldırı neticesinde çıktığı ihtimali yok sayılamaz. Olayın gerçek yüzünü ortaya koymak uzmanların işi. Ancak soruşturma tamamlanmadan ve kurbanlar daha toprağa bile verilmeden Türk medyasında yer alan abartılı haber ve yorumlar durumu daha da zora sokuyor."

TAGESSPİEGEL: "MÖLLN VE SOLİNGEN UNUTULMADI"

Tagesspiegel gazetesi de ırkçı gerekçelerle çıkartılan Mölln ve Solingen yangınlarının unutulmadığını yazdı. Gazetenin yorumunda, "Ludwigshafen'deki yangında da akıllarda olayın ırkçı gerekçelerle meydana gelmiş olabileceğine dair düşüncelerin uyanmasının normal olduğu" hatırlatarak şöyle devam edildi:

"Almanya'da 2 milyon 700 bin Türk yaşıyor. Almanların ya da Türklerin hoşuna gitsin gitmesin, her yıl bu kişilerden 30 ila 45 bini Alman vatandaşlığına geçiyor. İki ülke coğrafya açısından komşu olmasalar da en azından sadece bu yüksek sayılar yüzünden dahi ilişkilerini iki komşu ülkeymiş gibi sürdürmeleri gerekir."

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: "TÜRKLER ÜST KADROLARDA UYUMLU OLARAK GÖRÜLMÜYOR"

Süddeutsche Zeitung "Bizim Türkler" başlıklı yorumda, Alman toplumunun Türk göçmenlere bakışı ele alındı: "Almanların çoğu, bugün Almanya'da yetişen gençlerin yüzde 38'inin göçmen kökenli olduğunu bilmiyor. Alman hükümeti, 2008 yılını uyum yılı ilan etti. Türklerin çoğu bu kelimeyi artık duymak istemiyor, çünkü kastedilen tek yanlı bir uyum: Siz bize uyum sağlayın, biz olduğumuz gibi kalalım.... Alman şirketlerinin yönetim kurulları ya da Alman üniversitelerinin öğretim kadrosundaki Türkler, uyumun en iyi örnekleri olarak görülmüyor. Uyum sağlayanların Türk kökeni unutulurken, Münih metrosunda bir Alman'a yönelik saldırı bükün Türk gençlerinin şiddet eğilimli gibi algılanmasına yol açıyor."

Gazete ayrıca haberinde, Türk gazetelerinin Ludwigshafen'da çıkan yangınla ilgili "Savaştan da beter, Acımız büyük, "İkinci Solingen endişesi, Neo Nazi şüphesi" ya da "İkincisinde de yaktılar" gibi başlıkları ile Almanya'daki Türk toplumunda gerginliği arttırdıklarını ileri sürdü.

(ANKA)