kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doğalgaz zengini Katar'dan işadamları mutlu dönüyor

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Cumhurbaşkanı Gül, Katar ziyaretinde Türk işadamları için Katar Emiri Al Thani ile yetkililerden özel sektörün sorunları için güçlü sözler alarak döndü..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Katar ziyareti Türk işadamları açısından her yönüyle verimli geçti. Yeni iş bağlantıları kuranlar kadar, yürüyen işleri için fiyat farkı kararnamesi bekleyen işadamları da soluğu Cumhurbaşkanı'nın yanında aldı. Yatırımcı dostu profili çizen Gül, Katar Emiri Al Thani'yle başbaşa görüşmesinde özel sektörün sorunlarının çözümü için güçlü sözler aldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da aktif biçimde devreye girdi. Örneğin, Japonlarla LNG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) Terminali yapımını üstlenen Gama İnşaat, sabit dolar kuruyla iş verilmesine karşın ülkede fiilen yüzde 40'a kadar çıkan enflasyon yüzünden mağdur durumda. Katarlılar, bu hesabı gözden geçirebileceklerini hissettirdi. Katar'ın başkenti Doha'da, yıllık 50 milyon yolcu kapasitesini hedefleyen bir havalimanı yapılıyor. Projeyi üstlenen grubun lokomotifi ise Türk firması TAV İnşaat. 5 milyar dolarlık bu proje hem bir Türk firmasının elindeki en büyük iş hem de dünyada devam etmekte olan en büyük havalimanı projesi. Cumhurbaşkanı Gül, işadamları ile özel uçakla Katar'a gelirken hepsinin elini tek tek sıktı ve dertlerini dinledi. Körfez ülkelerinin Türkiye'yi yakından takip ettiğini belirten Gül, "Türkiye'nin yatırım yapılabilecek bir ülke olduğunu herkes biliyor. Ekonomik politikaların netice verip vermediğine, hukukun nasıl uygulandığına bakıyorlar. Başı belaya girdiğinde rahatça hakkını hukukunu savunabileceği sistem var mı? Bunu önemsiyorlar. Bu konularda Türkiye'deki gelişmeleri görüyorlar. Dünyanın bu bölgesinde trilyonlarca dolar yatırım fonu var. Herkes yatırımlarını çeşitlendirmek istiyor. Türkiye önemli yatırım merkezi olarak görülüyor" dedi.

KÖRFEZ'DE GURUR ABİDESİ
Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın ile TAV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener'in Katar'daki iş performansı da göz doldurdu. Şener, "Önümüzdeki 10 yılda dünya genelinde 350 milyar dolarlık havalimanı inşaatı planlanıyor. TAV İnşaat, her türlü havalimanı ihalesinde yeterlilik alabilecek 10 şirketten biri" dedi. Sadece Doha projesinde 22 ayrı ülkeden personel bulunuyor" diye konuştu.