kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Vekillerin 'cep'leri güvenilir mi?

Yeni Haber
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, cep telefonu BlackBerry'lerin Fransa Parlamentosu'nda yasaklandığını ancak Türkiye'de milletvekillerine bedava dağıtıldığını belirterek, "dinlemeyi nasıl önlüyorsunuz, telefonlar güvenli mi" diye sordu.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, telefon dinleme faaliyetlerinin sadece devlet kontrolündeki gizli servisler tarafından değil, kişi ve suç grupları da tarafından da yapıldığını belirtti. Kaplan, "GSM telefonu görüşmeleri, basit bir şifrelemeyle dinlenmesinin kolay olduğu, belirli bir teknik donanımla sözlerin değiştirilebildiği, cep telefonuyla konuşmasanız bile mikrofon görevi gördüğü, kredi kartı veya başka özel şifrelerinizin SMS yoluyla çalınabildiği, cihazına sahne SMS ve virüs gönderilerek bilgilerinizin çalındığı ve bu bilgilerle sizi belirli bir yerde bekleyen suç unsurlarının bu noktaya gelmenizi sağladığı, mikrofon pillerinin kullanıldığı ve yerinizin GSM operatörü tarafından rahatlıkla belirlendiği bilinmektedir" dedi.

İnsan psikolojisini belirli frekanstaki sinyallerle etkileme yöntemlerinin geliştirilmeye başlandığını kaydeden Kaplan, bir cep telefonunun rahatlıkla "psikotron silaha" dönüşebileceğini söyledi. "50 bin dolara 10 bin cep telefonu kontrol edilebilmektedir. Normal GSM telefon cihazının içine ek olarak kripto işlemcisi devre yerleştirilebiliyor" diyen Kaplan Bakan Yıldırım'a şu soruları yöneltti:

"Cep telefonu BlackBerry'ler Fransa Parlamentosunda yasaklandı. Bizde milletvekillerine bedava dağıtılıyor. Dinlemeyi nasıl önlüyorsunuz, telefonlar güvenilir mi? Cep telefonları nasıl dinleniyor? Cep telefonları 'mikrofon' görevi görüyor mu? Pil çıkarılsa dahi uydu kanalı ile dinlenen telefonlar hangileri? Bu yoldan boşaltılan başka hesapları ne kadar? Dinlemedeki telefonlardan bir başkasına gönderilen kontörlerin dinleyen şahıs tarafından alınıp kullanıldığı doğru mudur? Cep telefonlarında GSM operatörü istediği takdirde bulunulan yeri rahatlıkla tespit edebiliyor. 50 bin dolara alınan bir cihazla 10 bin cep telefonu kontrol edilebiliyor, çetelerde bu cihazlardan kaç tane yakalandı? Kim satıyor, kimler aldı, ruhsat ve üretim, satış prosedürü nedir? GSM telefon cihazının içine 'kripto işlemcisi devre' yerleştirilebilir mi?"

(ANKA)