kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan-Merkel buluşması

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, öğrencilerle biraraya geldi. Başbakan Erdoğan, "Türkiye olarak entegrasyona evet, asimilasyona hayır" dediklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin'de göçmen öğrencilerle bir araya geldi. Toplantı öncesi, Ludwigshafen kentindeki yangında hayatlarını kaybeden 9 Türk için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından konuşmalara geçildi.

Başbakan Erdoğan, kendilerinin entegrasyona çok önem verdiklerini belirterek, 1960 yıllarda Almanları Türklere gönlünü açtıklarını söyledi. Erdoğan, 1960 yıllarda dönmek için gelen Türklerin zamanla burada kalmaya karar verdiklerini ifade etti.

Erdoğan, bazı sıkıntıların olduğuna işaret ederek, "Entegrasyona evet. Entegrasyon için ne yapılması gerekiyorsa evet. Asilimasyona hayır." dedi.

Asilimasyonun insanlık suçu olduğunu belirten Erdoğan, insanları kendi değerleri ile kabul edip topluma entegre olmaları için zemin hazırlamak gerektiğine dikkat çekti.

Milletlerin kendi değerlerinin güçlü olduğuna işaret eden Erdoğan, "Türk evladı içinde böyledir. Alman evladı içinde böyledir." dedi. Farklı milletten, ırktan olabileceklerini söyleyen Erdoğan, "Ama insanız. Ortak paydamız bu. Bizim medeniyetimiz, barış medeniyetidir. Yaratılanı, yaratandan ötürü severiz. Türk, Alman ayrımı yaparız." şeklinde konuştu.

Konuşmasında Ludwigshafen'deki yangına değinen Erdoğan, bu yangının sebebini bulmak için yapılacak çalışmanın hem Türkleri hem de Almanları rahatlacağına dikkat çekti. Erdoğan, bu acı olayın "entegrasyon için milad olabileceğini" vurguladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insandan dolayı Almanların da Türk geleneklerini öğrenmelerinin önemli olduğunu söyledi.

Ludwigshafen yangınının korkunç bir olay olduğunu, Almanya'da ve Türkiye'de yaşayan herkesi sarstığını belirten Merkel, yangında hayatını kaybedenleri andıklarını ve yakınlarının acılarını paylaştıklarını kaydetti. Merkel, yangının sebebinin en küçük ayrıntısına kadar aydınlatılması için her türlü çabayı harcadıklarını söyledi.

Saygı duruşundan sonra konuşan Merkel, Başbakan Erdoğan'ı daha önce ağırladığında iş adamlarıyla bir araya geldiklerini hatırlatarak, bu sefer farklı bir şey yapmayı düşündüklerini ve uyum sorunlarını ele alabilmek amacıyla Berlin'deki çeşitli okullardan öğrencilerle bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını kaydetti.

Merkel, ön yargıların giderilmesi amacıyla Türklerin geleneklerinin öğrenilmesinin gerekli olduğunu belirterek, ''Burada yaklaşık 3 milyon Türkün yaşaması nedeniyle Türk geleneklerinin öğrenilmesinin de önemli olduğuna inanıyorum'' dedi.

Ön yargıların, insanların birbirlerine açık olmamaları ve birbirleri hakkında bir şey bilmemelerinden kaynaklandığını ifade eden Merkel, ''Biri farklı göründüğü ya da farklı giyindiği zaman ilk başta bir yabancılık oluşur. Bence böyle birini gördüğünüzde hemen sorular sormalı ve bu kişi hakkında bilgi edinmelisiniz. Soru sorulmayınca bilgi edinilemiyor ve ön yargılar gelişiyor. Buna bilgi eksikliği neden oluyor'' şeklinde konuştu.

Kevser adlı bir öğrencinin soru sorma şeklinin de bu konuda önemli olduğuna dikkati çekmesi üzerine Merkel, ''Evet bu da önemli. Ancak kendine güvenmek de önemli. Ben böyleyim diyebilmelisiniz. Zaten harika gelenekleriniz, harika bir kültürünüz var'' dedi.İnsanlar arasında hatalı dayanışmaların gösterilmemesi, bir insan hatalı olduğu takdirde sadece Türk ya da Alman olduğu için desteklenmemesi gerektiğini de kaydeden Merkel, ''Milliyetlere göre değil, doğru değerlere göre dayanışma gösterilmeli'' diye konuştu.

Göçmen gençlerin bazı zorluklarla karşılaşmalarına rağmen 2 dil ve kültürü tanımalarının avantajlarına da işaret ederek, ''Göçmen kökenli olmanın hem zorlukları var, hem de çok büyük bir şans. Ne kadar çaba harcarsanız o ölçüde başarılı olursunuz'' dedi.Bir öğrencinin, uyum projelerinin hazırlanan yasa tasarılarından daha önemli olup olmadığı şeklindeki bir soruya karşılık da Merkel, bu projelerin çok daha önemli olduğun, ancak yeterli derecede
tanıtılamadığını söyledi.

Almanya'da da daha önceleri Almanlar arasında bazı ön yargıların olmuş olduğunu ifade eden Merkel, kendisinin de eski Doğu Almanya'dan (DDR)
geldiğini hatırlattı ve kendisinin de büyük ön yargılarla karşılaştığını sözlerine ekledi.Merkel, Almanya'ya gelen her yabancı kuşağın ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, bu nedenle kendisinin ülkenin başbakanı olarak sadece Almanların durumlarının iyi olmasından değil, yabancılara
da eşit haklar sağlanmasından da sorumlu olduğunu söyledi.

Bunun için de çeşitli din ve kültürlere hoşgörü gösterilmesinin önemli olduğunu ifade eden Merkel, din özgürlüğünün Alman anayasasının en önemli maddelerinden biri olduğunu, bu nedenle herkesin Almanya'yı birlikte geleceğe götürmesi gerektiğini ve herkesin sorumluluk taşıdığını kaydetti.

Uyumun tek yönlü olmadığını, Almanya'da yaşayan insanların açık olması ve bir köşeye sinerek, 'bazı şeyleri yaparım, bazı şeyleri yapmam' dememeleri gerektiğini belirten Merkel, çocukların okula başlamadan önce dil sınavına tabi tutulmaları gerektiğini bir kez daha savundu.Okula giden öğrencilerin dersi anlamasının önemli olduğuna dikkati çeken Merkel, çok sayıda Alman çocuğunun da okula başlarken kendi dillerini yeterli derecede konuşamadıklarını tespit ettiklerini, bunun da büyük bir sorun olduğunu kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman öğretmenlerin normalde tüm derslerde çocukları eğitebilecek durumda olmaları gerektiğini, ancak güven yaratılması gerekli bazı konularda göçmen kökenli öğretmenlerin de önemli olabileceğini, bu nedenle daha fazla göçmen kökenli öğretmen ve polis de görevlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Öte yandan Ludwigshafen'de çıkan yangında 9 Türk'ün hayatını kaybetmesi nedeniyle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Şubat Pazar günü Köln Arena'da gurbetçi vatandaşlarla yapacağı toplantıdaki eğlence bölümü iptal edildi.

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, konuyla ilgili yapığı açıklamada, Ludwıgshafen'deki yangında 9 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi nedeniyle, Köln Arena'da 10 Şubat Pazar günü gurbetçi vatandaşlarla yapılacak toplantıdaki eğlence bölümünün iptal edildiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan ile gurbetçi vatandaşlarımızın buluşmasında, sanatçı Kubat'ın sahne almasının ve Sıcak Yuva Vakfı'nın 65 kişilik ekibiyle bir
gösteri sunmasının planlandığını kaydeden Bağış, son gelişmeler nedeniyle bu eğlence bölümünün toplantı gündeminden çıkartıldığını bildirdi.

Başbakan Erdoğan'ın Köln Arena'da yaklaşık 20.000 Türk vatandaşına hitap edeceğini belirten Egemen Bağış, ''Köln'deki toplantı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin bugüne kadar yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla yaptığı en büyük buluşma olacak. Son günlerdeki yangınların ardından birlik ve beraberliğimizin bozulamayacağını, içerideki ve dışarıdaki vatandaşlarımızla ne kadar kenetlendiğimizi gösterecek. Sünnisiyle Alevisiyle , Türküyle Kürtüyle, Lazıyla Çerkeziyle, genci yaşlısı, doğulusu batılısı ve kadını erkeği 7'den 70'e tüm vatandaşlarımızla bütünlüğümüzün sembolü olacak'' dedi.

Bağış, toplantıya kendisiyle birlikte, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ve Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Şaban Dişli, Haluk İpek, Şükrü Ayalan, AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, TBMM Türkiye-Almanya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Karabük Milletvekili Mustafa Ünal, İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ve Erzurum Milletvekili Fazilet dağlı Çığlık'ın da katılacağını bildirdi.Başbakan Erdoğan'ın, Almanya'da bulunan Türk vatandaşlarının sorunlarıyla yakından ilgilendiğini kaydeden Egemen Bağış, Köln Arena'da binlerce Türk vatandaşına hitap edecek olan Başbakan Erdoğan'ın, Türk derneklerinin temsilcileriyle de bir toplantı yapacağını ifade etti.

AJANSLAR