kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Türkiye ve Mısır Irak'ta buluşacak!

Yumurtalık-Kerkük Boru Hattı 2008'in yıldızı olacak, 2008'de full dolacak. Hat deyip geçmeyin! Ambargo öncesi Saddam döneminin en parlak günlerinde bu hattan yılda 300 milyon varil petrol aktı. 2003'te ABD'nin Irak'ı işgaliyle başlayan süreçte 1 milyon 100 bin varil günlük kapasiteye sahip olan YumurtalıkKerkük Boru Hattı cazibesini kaybetti.
Taa, geçen ağustos ayına kadar. 2007 ağustos ayından bu yana Yumurtalık-Kerkük Boru Hattı'ndan günde 300 bin varil petrol akıyor... Çok yakında hattın günlük kapasitesi 600 bin varile çıkacak.
Çünkü Irak petrolde gücünü artırıyor. 2003'ten önce Suudi Arabistan'a verdiği petrol kotalarını geri aldığı için 2010' dan itibaren Irak, boru hatlarından günde 5.2 milyon varil petrol akıtacak.
Abartmıyoruz...
Irak, fırtınayı atlatıyor.
Olan İran'ın "Hürmüz Boğazı" hattına oluyor. Günde 400 bin varil Irak petrolünü dünyaya taşıyan İran'daki "Hürmüz Boğazı" hattı her geçen gün cendereye giriyor. İran-ABD gerginliği olanca ağırlığıyla Hürmüz Boğazı'na çöküyor.
Kendisi küçük, stratejik olarak çarpıntısı büyük, petrol naklinde güvenlikli bir nokta olan Hürmüz Boğazı'nın yıldızı kayıyor.
Örnek verelim.
Geçen hafta Hürmüz Boğazı'nda İranABD gerginliği ilk etkisini altında gösterdi. Altın fiyatı uçtu. Özellikle Asyalı yatırımcıların açtığı kısa vadeli pozisyonlar dengeleri bozdu. Altının onsu 1000 dolara tırmanıyor. Hürmüz'de savaş çığlıkları atılıyor.
O yüzden Yakın Avrasya'nın lider ülkesi Türkiye, etrafına daha objektif bakmalı. 2008 Mayıs'ı Ortadoğu için kritik bir ay. Daha önce açıklandığı gibi Mayıs 2008'de ABD askerlerini Irak'tan, İngiltere ise Basra'dan kademeli olarak çekiyor.
Bana göre, bu noktada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mısır ziyareti önemli oluyor. Çünkü bugüne kadar Mısır ve Türkiye birbirine hep rakipti.
Mısır, Ortadoğu politikasının şekillendiği birkaç ülkeden biri. Ortadoğu'nun güney kanadında, Arap dünyasını temsil ediyor. Türkiye ise Ortadoğu'nun kuzey kanadında yer alan bir ülke. Bilinçli olarak Ortadoğu'da etkin bir aktör değildi.
Görünen köy kılavuz istemiyor...
Önce ABD, arkasından ABD Başkanı Bush'un Ortadoğu gezisinin hemen akabinde Mısır'a giden Cumhurbaşkanı Gül, kritik iki soruya yanıt aratıyor. Birincisi: Türkiye, Irak'ta ABD'nin boşluğunu mu doldurmaya hazırlanıyor? İkincisi: Irak'ta Türkiye'nin partneri Mısır mı olacak?
Bu ne demek?
Ortadoğu'da dengeler değişiyor. Eğer öyle ise Irak'taki bölgesel yönetim lideri Mesud Barzani'ye "Geçmiş olsun!" İnsanın güvendiği dağlara kar yağınca kötü oluyor!..
Hoş, yıllar sonra Kerkük'e kar yağdı...