kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Sermaye ile siyasetçi niye kapışıyor?

Boş durmayayım, " Bir fiyonk atayım, çene altı bağlayayım!" diye yola çıktım. Bir baktım ki, kendisini "Müslüman liberal" diye tanımlayan AK Parti ile "Milliyetçi muhafazakâr" MHP, mucidi asker olan "fiyonkta" çoktan buluşmuş. Şaşırdım.
22 Temmuz seçiminde aldığı yüzde 47'lik oyla kendine çok güvenen, erkekleri konuşan kadınları susan AK Parti ile miting meydanlarında "At ipi, tut topu" oyununu sahneye koyan MHP, nasıl oldu da türban yolunda buluştu?
Cahilliğime verin, öğrenmeye çalışıyorum. Siyaset, uzlaşma sanatıdır. Toplumu uzlaştırayım derken ayrıştırmak ise büyük tehlike!
Türkiye son bir haftadır bu gerilimi yaşıyor. Tam, "Patlama fiyonktan gelecek!" derken, haber Davutpaşa'dan gelmez mi? Kayıtdışı fişek atölyesi patladı, 5 yıldır ekonomisinin yüzde 55'i kayıtdışına teslim olmuş Türkiye ağladı. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Her evde kayıtdışı çalışan olduğunu unutmuyorum.
Ortada kayıtdışı istihdamı önleyecek diye Meclis'e gönderilen bir "İstihdam tasarısı" duruyor, içeriğini işçi ve işveren bilmiyor.
AB yolculuğunda işçi ve işveren "Kopenhag kriteri" diyor. "Katıksız milliyetçiyiz" diyenler "Ankara kriteri" diye tutturuyor.
Türkiye'nin sermayesi ile siyasetçisi kavga ediyor! Demek ki, sermaye ile siyasetçi aynı geminin yolcusu değil...
Olacak iş mi?
Ekonomi ve siyaset bir bütün olmalı!
Olmuyor, Türkiye cepheleşiyor.
Kavga, "Cep milliyetçisi, cüzdan siyasetçisi, aklını yitirmişler" diye sürüp gidiyor.
'AB ve küreselleşme' diyen Türk Sanayici ile İşadamları Derneği ( TÜSİAD ) ile çene altı fiyonk mucidi MHP ve AK Parti niye kavga ediyor?
MHP, geleneksel TÜSİAD kavgasını sürdürme niyetinde. Ulusalcıların oylarını toplama telaşında.
ABD'deki küresel fırtına TÜSİAD'ı rahatsız ediyor. Yabancılar, küresel türbülansın etkisiyle türban tartışmasına kilitlenen Türkiye'de siyasi riskin arttığını söylüyor. Belirsizlik ortamında iş yapmak istemiyor. Yatırım kararlarını ertelemeye hazırlanıyor. Bazı yabancı bankalar çekilme yolunda adım attı bile...
Peki, küresel sermayenin iktidara taşıdığı AK Parti nereye koşuyor?
Küresel fırtınada bir anda rota değiştirdi. Yerel seçim hazırlığı altında yerel sermayeye kucak açtı. Ulusalcılık ile liberalizm arasında gidip gelen TOBB ve TİM ile birlikte yürüyor.
"Yolum AB" diyor. Ama AB'nin yedinci büyük tedarikçisi ve son seçimde üyelerinin üçte ikisinin oyunu aldığı TÜSİAD ile kavga ediyor. Üstelik, TÜSİAD'ın hazırladığı raporları seviyor, TÜSİAD'ın anayasa raportörü Profesör Ergun Özbudun'u Anayasa Komisyonu Başkanlığı'na getiriyor.
Ancak oy uğruna yerelleşiyor.
Yollar ayrılıyor.