kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Türkiye Yakıt Bank için uygun mu?

Uranyum fakiri değiliz. Ancak uranyum zengini bir ülke de değiliz.Toprağın altından çıkan uranyum 9 bin ton. Maden müdendisleri, "Bir o kadar da toprağın altında uranyum var" diyor. Sahi, bu uranyum ne işe yarıyor?
Uzmanlar "Uranyum, nükleer santrallerde temel yakıt maddesi olarak kullanılıyor" diyor. Türkiye, nükleer enerji de teknolojik eşiği yakalamak için start verdi.
Hayırlısı olsun!...
O yüzden ben de "Türkiye'nin hangi bölgeleri uranyum zengini" diye meraka kapıldım. Kapılmaz olaydım, şaşırıp kaldım. Çünkü kimse ne şehir adı veriyor, ne de rezerv zengini bölgeyi dillendiriyor. Kimi, "Konu stratejik" diyor. Kimi, "Memleket peşkeş çekiliyor" derken bir anda ülkede her şey stratejik oluyor!
Olacak iş mi?
Birileri bilgi önceliğine sahip oluyor. Bazıları önceden rant elde etme ayrıcalığı kazanıyor. Tartışılması gereken durum bu...
Ben perdeyi açıyorum. Türkiye'nin uranyumda en zengin bölgesi Karadeniz, Van Gölü çevresi ile Ege Bölgesi.
Balıkesir yabana atılmamalı.
O yüzden üçüncü nükleer enerji bölgesi olarak Balıkesir üzerinde duruluyor. Konuyla ilgili olarak Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Rona Yırcalı'nın konuşması gerekiyor. Ben şimdiden, "Nükleer enerji şart!" diyen herkese, "Manyas Kuş Cenneti bitecek mi?" diye soruyorum.
Kimse korkuya kapılmamalı. Yanlış anlaşılmasın. Amacım, ortalığı yangın yerine çevirip ucuz amigoluk yapmak falan değil!..
Sadece nükleer enerji konusunda doğru bilgiye ulaşmaya çalışıyorum.
Yarın Lütfi Kırdar'da Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından yapılacak olan "Nükleer Enerji Arenası"na 10 ülkeden 40 yabancı konuk geliyor. Açıkçası Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan Akira Omoto'nun başını çektiği fokus grubun ne diyeceğini merak ediyorum. Eminim ki, Omoto, kurulması düşünülen Yakıt Bankası'ndan (Fuel Bank) söz edecek.
Niye mi?
Türkiye, Yakıt Bankası kurulacak ilk 10 ülke arasında gösteriliyor.
Çünkü ABD, Rusya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu nükleer enerjinin kontrolsüz ellerde olmasını istemiyor.