kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Resesyon korkusu Vietnam sendromu!

Soru çok basit!.. Olası bir savaş ve ekonomik yangın çıkmadan önce gelecek planlaması yapmak mümkün mü? Yanıt, "Eğer ülke ABD ise böyle bir planlama yapmak mümkün. Eğer AB ülkeleri dahil dünyanın geri kalan ülkeleri söz konusu ise böyle bir planlama yapmak mümkün değil!" Çünkü, ABD sorunu önceden gören ve sonuna kadar çözüm arayan bir ülke.
Gelin görün ki ABD, kendi ekonomisini resesyonun eşiğine getiren "Kredi pazarı" yangınını iyi algılayamadı. Planlamayı yapamadı. Tabir yerindeyse çakıldı. 2.9 trilyon dolarlık bir federal bütçeye sahip olan Merkezi Hükümet, 1.2 trilyon dolarlık savaş harcamasıyla açığı verdikçe açıldı.
Böyle bir açıkla yaşamak mümkün mü?
Yorum yapmayalım.
2002 yılında Yale Üniversitesi'den bir grup öğretim üyesinin yaptığı bir çalışmaya dikkat çekelim.
Carl Kaysen, Steven E. Miller, Martin B. Malin, William D. Nordhaus ve John D. Steainbruner tarafından hazırlanan "Irak Savaşı" raporu ilginç.
En ilginç çalışmayı ise Profesör William D. Nordhaus yapmış. "Yeni savaş modellemesi" çalışması kendisi kadar enteresan. Nordhau, Jimmy Carter döneminde ekonomik danışmanlık yapmış.
Irak savaşı öncesi hazırladığı bu çalışmayla ABD ekonomisinin geleceğini öngörmüş. Raporu yazmadan önce ABD tarihinde o güne kadar yaşanan iç savaşlar dahil tüm savaşları inceleyerek yeni bir maliyet tablosu yaratmış.
Diyor ki;
"Yapılması planlanan Irak savaşı bir yılda bitmeli. Savaş bir yılda bitmezse 2012'ye kadar uzar gider! Savaşın faturası 1.9 trilyon doları aşar. Bu fatura, ABD ekonomisini Vietnam savaşı sonrası yaşanan durgunluk dönemine götürür."
Rapor ABD'nin şahinleri tarafından ciddiye alınmamış...
Çünkü Cumhuriyetçiler'in hazırlattığı raporlarda, olası bir Irak savaşının faturası en iyi tahminle 50 milyar dolar, en kötümser tahminle 150 milyar dolar olarak öngörülmüş.
Bunları niye yazıyoruz?
Bugün ABD ekonomisinin durgunluğa girip girmediğini tartışıyoruz. Savaş faturasını gözardı ediyoruz. Hepimiz ABD'nin Irak savaşı nedeniyle her yıl daha da büyüyen bütçe açığına dikkat etmek zorundayız!
ABD, kendi çıkarları açısından Irak'a girdi girmesine de savaşı bitiremedi. Bu durumda faturayı kim ödeyecek?
Felaket tellallığı yapmıyoruz. Tüm dünya ağır bir diyet ödeyecek. Diyetin adı, resesyon ya da Vietnam sendromu!