kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Maliye ile Savunma niye karşı karşıya?

İki bakanlık, ikisi de hassas!.. Her biri önemli ve stratejik. Biri, özelleştirmeden sorumlu olan Kemal Unakıtan'ın başında olduğu Maliye, diğeri ise Vecdi Gönül'ün öncülüğündeki Milli Savunma Bakanlığı.
Abartmıyoruz. Bu iki bakanlık tam bir yıldır birbirine diş biliyor, iki bakanlık arasında kıran kırana bir mücadele sürüyor. Acaba niye?
Maliye Bakanlığı, "Bir dakika, bu benim," diyor.
Milli Savunma Bakanlığı ise her zaman olduğu gibi sakin duruyor, polemiğe girmiyor, "Ne münasebet, ben işimi bilirim," diye yanıt veriyor. Türkiye'nin iki önemli bakanlığı karşı karşıya geliyor.
Sözü uzatmayalım!..
Bu iki bakanlığı karşı karşıya getiren yer, hepimizin bildiği şu meşhur Tuzla Tersanesi'nden başka bir yer değil.
Bu tersanede işler yolunda, bir karış boş alan yok, her bir metrekare toprak, altın değerinde. Hatırlatalım. Tuzla Tersanesi'nin bulunduğu araziyi Milli Emlak, yıllar önce Milli Savunma Bakanlığı'na tahsis etmiş, Milli Savunma Bakanlığı'na tahsis edilen Tuzla Tersanesi'ni de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, bakım, onarım ve gemi yapım merkezi olarak kullanmaya başlamıştı.
Yer büyük, verimlilik esas olunca ne olur?
Alanı iyi kullanmak elzemdir.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da öyle yaptı!
Bakım, onarım ve gemi yapım merkezi olarak kullanılmak üzere alanın bir bölümünü özel sektöre kiralamaya başladı. Bununla ilgili olarak her yıl düzenli ihale açıldı. Kiralanan yerlerden elde edilen para da Hazine'ye irad olarak aktarıldı. Ancak ne olduysa oldu, geçen yılın ortasında Maliye Bakanlığı olaya el koydu.
Maliye Bakanlığı, "Fazla işgücünden doğan boşluğu doldurmak Milli Savunma Bakanlığı'nın değil, benim işim. Burasını ben kiraya veririm," diye tutturdu.
Olay bu.
Görünen o ki, yakında yine ihale açılacak, yine kıyamet kopacak. Her iki bakanlık kamuoyu önünde tartışmasa da bakanlıklar düzeyinde tartışma sürecek.
Ancak benim anlayamadığım nokta şu, "Maliye Bakanlığı, bu iş için niye bu kadar ısrar ediyor? Niçin Tuzla Tersanesi üzerinde bu kadar kararlı bir duruş sergiliyor?"
Anlamıyorum. Anlayan varsa anlatsın, öğrenelim...