kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

LNG'de Tuna valsi...

Dünyanın medya merkezi ABD, ABD'nin Ortadoğu'daki ana üssü ise Katar.
Abartmıyoruz.
Katar, Ortadoğu'nun yeni yükselen yıldızı! Petrol ve doğalgazdan sonra enerjide büyük oyunun (Power Game) oynandığı LNG'nin yeni kralı!
25.6 trilyon metreküp gazla dünyanın üçüncü büyük gaz rezervine sahip olmasına rağmen 50 trilyon metreküplük gaz rezerviyle dünya devi Rusya'ya ve 32 trilyon metreküp gaz rezervine sahip İran'a bile başkaldırıyor.
Acaba bu güven nereden geliyor? Basit, gazda çok renkli bir oyun sürüp gidiyor. 'Rusya ile ABD' köşe kapmaca oynuyor. ABD, İran'ın gücünü kırmak için çaba harcıyor.
Öyle ya, bu LNG neyin nesi?
LNG, sıkılaştırılmış doğalgaz. Petrol bölgesinden çıkan LPG ile aynı şey değil. Şimdi LNG, küresel dünyanın yeni savaş kartı... O yüzden ABD, İran ile aynı hattan gaz çıkartan Katar'a yatırım yapıyor, bölgede İran'ı zayıflatmak için uğraşıyor.
Hedef 2010'da Katar'ı LNG lideri yapmak. Katar, işin farkında, çok büyük bir yatırıma imza attı. Güney Kore'nin küresel devleri Samsung ve Daewoo'ya bir tanesi 200 bin metreküp gaz taşıyacak olan 54 tanker siparişi verdi. Tanker deyip geçmeyin, bir ta nker 220 milyon dolar.
Rusya ise farklı bir yol izliyor. Ülkenin doğusundaki Sakarin 1 ve 2'yi bitirmeye çalışıyor. Hatırlatalım. Dünyada en fazla LNG'yi ABD tüketiyor. ABD'yi AB ülkeleri izliyor. Arkasından da Japonya, Güney Kore ve Hindistan geliyor.
Japonya ise tamamen LNG kullanıyor. Şimdilik Malezya ve Vietnam'dan LNG alırken, 2010'da rotasını Sakarin 1 ve 2'nin devreye girmesiyle birlikte Rusya'ya çevirecek.
Rusya ise Libya ve Nijerya'ya gitti.
Herkes Rusya'nın devi Gazprom ve Lukoil'i izliyor.
Türkiye ise Cephan hattı hedefini koydu, bekliyor. Bu konuda çok zayıf. LNG'de sadece iki adet boşaltım tesisi var. Biri, Çolakoğlu Holding'e bağlı Ege Gaz, diğeri de Silivri'deki tesis.
O yüzden sır gibi gizlenen ilk LNG projesi olan "Blue Brooce" yani "Tuna Valsi" projesi bir yıldır sessiz sedasız ilerliyor. Türkiye, Ukrayna, Azerbaycan, Rusya, Fransa, İngiltere burada. Projeyi başlatan Starimpex Consulting ise hiç konuşmuyor. 300 milyon dolarlık Tuna Valsi acaba ne getirecek?