kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

CHP'de parti içi 'Eve Dönüş Yasası'

CHP, büyük oranda il kongrelerini bitirdi. Şimdi gözler martta yapılacak büyük kongrede...
Ve herkesin kafasında şu soru var:
Acaba Baykal tabanın ve toplumun beklediği değişimi yapacak mı?
Şu sıralar hangi CHP'li ile konuşsak hepsi aynı şeyi söylüyor:
"Değişim için kurultayı bekleyin."
Biz de, onlar da "Godot"yu bekler gibi Baykal'ın nasıl bir açılım yapacağını bekliyoruz.
Peki, ne bekleniyor?
Neler yok ki bu beklentinin içinde.
Başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye'yi kilitleyen ne varsa o konularda yeni açılım yapılacağı iddia ediliyor.
Etkili bir CHP'li şöyle diyor:
"Türkiye'nin hiçbir sorunu CHP'siz çözülemez. Bunun içinde türban da var. CHP'nin türbanla ilgili açılımı herkesi şaşırtacak."
Bugünkü yaklaşımlara bakınca, bir buçuk ay sonra neden ve nasıl bir açılım yapılacak merak etmemek mümkün değil. Ama CHP tabanı nedense böyle bir beklenti içinde. Bir başka beklenti de CHP dışı kalmış solla ilgili.
Bugün muhalefet eden Prof. Dr. Haluk Koç ve çevresi, Mustafa Sarıgül ve arkadaşları parti dışına atılmak istenirken, ilginç biçimde eski ayrılanlara "Geri dönün" çağrısının yapılacağı konuşuluyor.
Bu beklentiyi, biraz da Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar'ın yeniden CHP'ye dönme işareti vermesi yükseltti. CHP kulislerinde bu konuda ilginç benzetmeler de yapılıyor.
Hatta bir CHP'li şöyle diyor:
"CHP'nin yeniden solun merkezi olması için deyim yerindeyse onurlu bir 'Eve Dönüş Yasası' hazırlanmalı. Böylece Murat Karayalçın, Fikri Sağlar, Hikmet Çetin, Celal Doğan, Erol Çevikçe ve Gürbüz Çapan gibi dışarıda kalmış isimlerin baba ocaklarına dönüşleri sağlanmalı."
Bu önerinin kulislerde konuşulduğu sıralarda ilginç bir durum Karacaahmet Cemevi'nde yaşandı. Deniz Baykal, Karacaahmet'te Alevilerin aşure toplantısına katılmıştı. Çok sayıda Alevi Dedesi'nin hazır bulunduğu toplantıda bir Dede ayağa kalkarak, Türkiye'nin demokrasi açısından önemli bir noktaya geldiğini anlattı ve Baykal'a seslendi:
"Sayın Genel Başkan, artık bir af çıkarmanın zamanı gelmedi mi?"
Alevi Dedesi'nin bu yaklaşımı herkesi şaşırtmıştı.
Acaba PKK'ya mı af istiyordu?
Böyle olmadığı kısa sürede anlaşıldı. Meğer Alevi Dedesi Baykal'dan CHP'den ayrılıp giden eski CHP'lilere "Af" çıkarmasını istiyordu. Bu talebi bir başka Alevi Dedesi tamamladı:
"Sayın Genel Başkan, biz af istiyoruz ama pişmanlık dayatması olmayan ve onurlu bir af istiyoruz. Bu partinin evlatları artık evlerine dönsün."
İki Alevi dedesi de önerilerine o anda bir cevap alamadı. Ama anlaşılan onlar da tüm CHP'liler gibi marttaki kurultayı bekleyecek.
Bakalım CHP'lilerin beklediği onurlu "Eve Dönüş Yasası"nı CHP yönetimi hayata geçirecek mi?