kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Propaganda nasıl yapılır?..

Hele de bir Amerikan filmi oldu mu, öküz altında buzağı arama avına çıkan eleştirmenlerimiz, bu defa hem de buram buram propaganda filmini nasıl atladılar, hayret..
"Büyük Hazine/Sırlar Kitabı" diye sadece gişe için yapılmış günün modası bir serüven filminden olmadık manalar çıkaranlar, Ben Bir Efsaneyim/ I am a Legend'i nasıl böyle masumane izlediler ki?..
Efendim, bir bilim adamı, kızamığa sebep olan mikropta genetik değişimler yapıyor. Bu yeni mikrop kanserli hücreleri öldürüyor. 10 bin 9 kanser hastasında deneniyor. 10 bin 9 iyileşme..
Karamanın koyunu sonra ortaya çıkıyor. Bu mikrobun kendisi bu defa, kanserden daha korkunç bir salgına sebep oluyor.
Dünya nüfusunun yüzde 90'ı ölüyor.. Mikroba yarı bağışıklı geri kalan yüzde ona yakını, güneş ışığında anında ölen, bu yüzden sadece geceleri yaşayıp, canlı et ve kanla beslenen vampirlere dönüşüyorlar.
Tam bağışıklı çok az kişi de, normal insan olarak kalabiliyor..
Will Smith bunlardan biri. Bilim adamı. Bomboş New York'taki laboratuvarında, bu yeni mikroba aşı arayarak insanlığı kurtarmaya çalışıyor.
Filmin çıkış noktası Richard Matheson'un 1951'de yazdığı bir modern vampir romanı, I am a Legend..
1964'te Dünyadaki Sonuncu Adam adıyla filme çekilmiş. Baş rolünde Vincent Price var. 1971'de bu defa Charlton Heston'la The Omega Man olmuş.
Bu kadar mı?.. Daha kaç filme, TV dizisine ilham vermiş..
Yaşayan Ölülerin Gecesi (1968), 28 Gün Sonra (2002), 28 Hafta Sonra (2003).. Blade/Bıçak üçlemesi başta..
Niye?.. Millet vampir filmlerine meraklı da ondan.. Hele böylesi modern vampirlere..
Bu defaki filmin farkı.. Salgını yaratan mikrop uzaydan gelmiyor. Kendiliğinden ortaya çıkmıyor. Bu mikrobu bilim adamları, genetik oynamalarla kendileri yaratıyorlar. İşte mesele de bu..
İnsanların yüzde 90'ını öldürüp, kalanını zombi, vampir yapan bir salgını Tanrı dünyaya nasıl gönderir.. İnsanlarına nasıl kıyar?.. Tanrı var mı, o zaman?.. Film bu soruyu getiriyor.
Yanıtı, filmde bilim adamı, doktor Will Smith veriyor..
"Bunu tanrı yapmadı.. Bunu biz yaptık!.."
Amerika'da şu anda en yoğun tartışmalar, genetik araştırmalar üzerinde yapılıyor. Özellikle dinci kesim bu araştırmaların yasaklanmasını istiyor. Filmin İstanbul'da başladığı günlerde gazeteler "Canlı yaratma konusunda son aşamaya gelindiği" haberini verdiler, Amerika'dan..
I am a Legend, diyor ki.. "Tanrının işine karışırsanız, başınıza gelecek felaketlere hazır olun.."
İncil'in bu temel mesajı film boyu sessiz ve derinden beyinlere yerleştirilirken, hala anlamamış olanlar için bir de final düzenlenmiş.. Son kalan birkaç temiz insanın yaşadığı etrafı çevrili kampa aşı ulaşırken, havadan yapılan çekimde kampın merkezindeki kiliseyi ve bu kiliseden "Özgür ve mutlu geleceğe boşalan insanları" görüyorsunuz.
Yani.. Tanrının işine karışırsanız başınıza korkunç felaketler gelir diyen film "Kurtuluş, gelecek kilisede" diyerek lafı bağlıyor.